fbpx
European Western Balkans
Politika

Euleks: O mandatu Misije odlučivaće države članice EU

Zastava EU; Foto: Evropski parlament

PRIŠTINA – Mandat misije Euleks na Kosovu ističe u junu naredne godine i dok iz te misije poručuju da će o budućnosti njenog mandata odlučivati zemlje članice EU, zvaničnici u Prištini tvrde da je kosovsko pravosuđe spremno da preuzme neke od obaveza koje Euleks ima.

Pravnici na Kosovu, međutim, imaju različite stavove o tome.

“Zemlje članice Evropske Unije odlučiće o budućnosti mandata misije Euleksa nakon 2018. godine uz konsultacije sa kosovskim vlastima. Od 2012. godine i nadalje, Misija se fokusirala na progresivno smanjenje broja zaposlenih, uz implementaciju tekućeg mandata koji se završava u junu naredne godine. U narednom period, cilj će biti na tranziciji funkcija i odgovornosti Misije ka lokalnim vlastima ili drugim EU akterima. Ovaj proces je u toku”, saopšteno je iz Euleksa, prenela je RTK2.

Ministar pravde Abeljard Tahiri kaže da je vreme da Evropska misija za vladavinu prava na Kosovu završi svoj mandat i tvrdi da je Kosovo izgradilo kapacitete da može da funkioniše.

Dušan Radaković iz Centra za zastupanje demokratske kulture u Severnoj Mitrovici smatra da se pravosuđe na Kosovu suočava sa velikim problemima, te podsetio da postoji oko 400.000 nerešenih predmeta.

“Korupcija, nepotizam, neprofesionalizam, problem sa jezikom su stvari koje govore da mi definitivno moramo da imamo još uvek monitoring nekoga iz međunarodne zajednice. Uz svu negativnu konotaciju koju ja imam o Euleksovom neradu, nefunkcionalnom sudu i misije njihove, mislim da je potrebno još uvek da budu tu, kao i UNMIK, jer su to institucije koje monitorišu i pokušavaju na određene načine da te EU standarde i načela da kosovski zakon usmere na pravi put”, rekao je Radaković.

Pravnik Momčilo Trajković tvrdi da Euleks treba da ostane i pojača svoju ulogu na Kosovu.

“Glavna primedba međunarodne zajednice je baš u oblasti pravosuđa i ne verujem da o tome mogu odlučivati kosovske vlasti. O tome neće odlučivati kosovske vlasti, već međunarodna zajednica i očekujem da će mandat Euleksu biti produžen, to je dobro i za Kosovo jer nisu rešeni mnogi komplikovani problemi, mnogi teroristički napadi. Ko će to da reši? Ako Euleks nije mogao do sada da to reši, onda će vrlo teško rešiti kosovsko pravosuđe”, kazao je Trajković.

Advokat Tom Gaši ističe da bi Euleks trebalo da okonča svoju misiju, jer bi Specijalni sud, koji je kao i Euleks formirala Evropska unija, trebalo da preuzme obaveze koje su u nadležnosti ove misije.

“Mislim da bi trebalo da funkcioniše samo jedna institucija, ako smo nezavisna država, onda bi trebalo da bude i nezavisno pravosuđe, da svi predmeti pređu u ruke sudija, tužilaca sa Kosova. Euleks možda ima manje od sto predmeta na kojima radi, to je velika institucija u kojoj je hiljade zaposlenih, mislim da je čak nepotrebno i trošiti budžet EU za dve institucije. Euleks od 2016. ne prima nove predmete i da već neko vreme rade samo predmete na kojim su počeli suđenja ili optužnice”, naglasio je Gaši.

Napominje da niko od ovlašćenih iz međunarodnih organizacija nije bio uključen u slučaj ministra poljoprivrede Nenada Rikala, što je, prema njegovim rečima, dovoljan dokaz da su kosovske institucije spremne za samostalno delovanje.

Inače, Misija Euleks je najveća civilna misija ikada pokrenuta shodno Evropskoj politici za bezbednost i odbranu.

Njen glavni cilj je da pomogne i pruži podršku kosovskim organima u oblasti vladavine prava. Misiju je 16. februara 2008. godine pokrenuo Savet EU, a početkom decembra 2008. godine je dostigla nivo osposobljenosti za početak rada.

Povezani članci

Fajon: Pitanje je da li je ovakav srpski parlament legitiman

EWB

Vučić: Završiću posao sa EU do kraja mandata

EWB

Završen sastanak vlasti i opozicije bez posredovanja EP, mediji najavljuju izbore 3. aprila

EWB