fbpx
European Western Balkans
Politika

Euractiv: Kosovo i vladavina prava ključni za brzinu evropskog puta Srbije

Zastave Srbije i Evropske unije; Foto: Evropska unija

BRISEL – Nakon što je Srbija otvorila još dva poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, postalo je jasno da su za brži proces pregovora ka članstvu EU od krucijalnog značaja normalizacija odnosa sa Kosovom i napredak u reformi vladavine prava, prenosi Euractiv.

Uprkos činjenici da je Srbija poslala pet pregovaračkih pozicija Briselu, na žalost svih otvorena su samo dva poglavlja 25. juna, Poglavlje 13 (Ribarstvo) i Poglavlje 33 (Finansijske i budžetske odredbe).

Kada bi se tok pregovora nastavio ovom brzinom, učlanjenje Srbije u EU 2025.godine, o kome se toliko priča, bilo bi malo moguće, ističe Euractiv.

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, napominje da iako su otvorena samo dva poglavlja, ne treba biti nezadovljan, već treba nastaviti reforme koje su neophodne, a uz to ona dodaje da je broj poglavlja koja će biti otvorena, nešto čime rukovodi Evropska unija.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, Suzana Grubješić, u izjavi za Euractiv, podsetila je da je Srbija trenutno u procesu pregovoranja pod mnogo strožijim uslovima nego ranije, te da su Poglavlja 35 i 23, koja se tiču odnosa sa Prištinom i vladavine prava, uslovljavajuća u slučaju Srbije, a da će dalji napredak u pregovorima zavisiti od tempa napretka koji je ostvaren u ova dva poglavlja.

Evropski ministri su naglasili da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine od vitalnog značaja za dalji evropski put ali i za regionalnu stabilnost.

Nakon što su pregovori o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nastavljeni posle duže pauze, tumačenja oko njihovog daljeg toka su različita. Dok Visoka predstavnica EU Federika Mogerini ističe da su  pregovori bili „teški ali ohrabrujući“, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da trenutno po pitanju Kosova ne postoji ništa pozitivno što se trenutno može ponuditi narodu Srbije, već samo problemi i teške stvari, prenosi Euractiv.

Naredni sastanak Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija biće održan sredinom jula, a postoje nagađanja da će se u pregovore uključiti i Angelina Eichhorst ispred Evropske službe za spoljne poslove.

Povezani članci

Lajčakov intervju za EWB izazvao skandal zbog mape Zapadnog Balkana

EWB

Podrška proširenju na zvaničnom otvaranju hrvatskog predsedavanja EU

EWB

Da li je u interesu Srbije da podržava Trampov reizbor?

Aleksandar Ivković