fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

European Western Balkans zvanično predstavljen javnosti

Tanja Miščević na predstavljanju portala; Foto: Tanjug

BEOGRAD – Danas je u rezidenciji švedskog ambasadora predstavljen portal European Western Balkans Srbija. Portal je deo šireg projekta koji već tri godine prati proces evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana na engleskom jeziku. Na predstavljanju portala na srpskom jeziku, koji je podržan od strane Ambasade Švedske, govorili su Njegova ekselencija Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji, Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU i glavni i odgovorni urednik portala, Nemanja Todorović Štiplija.

Pozdravljajući prisutne, ambasador Lundin je izrazio zadovoljstvo zbog podrške portalu European Western Balkans i istakao da Švedska snažno podržava otvorenost i transparentnost u pristupnim procesima.

Osvrćući se na medijsku situaciju na internetu, ambasador je rekao da se sa punim pravom priča o botovima. „Na internetu operišu razna bića, a dijalog na društvenim mrežama nije uvek prijatan i pozitivan“, istakao je on.

„Smatram da su projekti kao što su portal European Western Balkans veoma bitni za unapređenje evropske ideje u Srbiji“, rekao je ambasador i istakao da su naša oružja jasna i čista, te da ne postoje skrivene namere, a ono što je bitno za ovakve projekte jeste činjenica da se njome iskazuje potreba za vladavinom prava, slobodom kretanja i slično.

Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji; Foto: Tanjug

Lundin je dodao da je portal značajan jer neguje inovativni i multidisciplinarni pristup političkom novinarstvu.

„Regionalni karakter portala je veoma značajan jer omogućava komparativnu analizu političkih i društvenih procesa u regionu“, istakao je ambasador i dodao da samo stabilan region može da doprinese napretku njegovih pojedinačnih zemalja.

On je kazao da je pokretanje portala veoma značajno, ne samo za Srbiju, već i za rad Švedske, te da se tako može reći da je ovo i istorijski trenutak za Švedsku, trenutak u kome se počinje sa plasiranjem proverenih i kvalitetnih informacija na internetu.

Auotrski tekst ambasadora povodom pokretanja portala možete pročitati ovde.

U svom obraćanju Tanja Miščević je istakla da joj je veoma drago da može da učestvuje u stvaranju nečega kao što je portal European Western Balkans koji se dosada pokazao kao veoma značajan učesnik u događajima koji se tiču procesa evropskih integracija, ne samo u Srbiji, već i u regionu i Evropskoj uniji.

„Transparentnost je jedna od potreba čitavog procesa evropskih integracija Srbije“, kazala je Miščević i dodala da je ona potrebna ne samo zato što to države članice zahtevaju, već zato što je transparentnost domaći zahtev Srbije.

Prezentacija portala European Western Balkans – Srbija; Foto: Tanjug

„Ovaj zahtev je bitan jer će građani na referendumu imati priliku da ocene ceo tok procesa“, rekla je ona i dodala da će uz pomoć portala građani moći da u realnom vremenu prate koji su stavovi Evropske unije i njenih država članica, sa jedne strane, i Srbije sa druge u procesu pristupanja.

„Prava reč, prava informacija i prava poruka za region su jako važne, a to je upravo ono što European Western Balkans radi stvarajući mrežu u regionu“, istakla je Miščević.

Ona je naglasila da je još jedan razlog za njeno zadovoljstvo zbog pokretanja portala i obeležavanje stogodišnjice diplomatskih odnosa Švedske i Srbije.

„Švedska daje veoma značajnu pomoć Srbiji u procesu pregovora, pre svega u oblasti žaštite životne sredine, bez čije pomoći ne bismo imali ovako uređen pregovarači proces i na tu pomoć i dalje računamo“, rekla je Miščević.

Glavni i odgovorni urednik portala Nemanja Todorović Štiplija, istakao je da trećina građana Srbije protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju, dok 50 odsto nije sigurno da će Srbija uopšte postati članica.

„Mislimo da je razlog tome to što ne postoji dovoljno informacija o benefitima koje nam članstvo daje, kao i o benefitima koji dolaze kroz reforme koje su deo procesa pristupanja. Naša glavna misija je da građanima, zainteresnovanoj javnosti i medijima približimo taj proces što bolje”, rekao je Štiplija.

Povezani članci

EK: Region mora da utvrdi činjenice o žrtvama i postigne pomirenje, moguć rok 2025.

EWB

Unaprediti izveštavanje o napretku u poglavljima 23 i 24

EWB

Deli: Regionalna ekonomska zajednica prilika za ubrzanje evropskih integracija

Katarina Pavlović