fbpx
European Western Balkans
Politika

Evropa u više brzina, Zapadni Balkan “u rikvercu”

Konferencija "Evropa u više brzina - Zapadni Balkan u rikvercu?"; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Evropska unija, zaokupljena svojom krizom, izgubila je uticaj koji je imala na dešavanja na Zapadnom Balkanu, ocenila je danas direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimoviću i izrazila nadu da će se to promeniti.

Ona je, otvarajući konferenciju “Evropa u više brzina – Zapadni Balkan u rikvercu”, rekla da je neupitno da od rešavanja krize unutar EU zavisi i položaj Zapadnog Balkana, a danas je neizvesnost u pogledu budućnosti Unije mnogo manja.

“Sada već možemo reći da je došlo do nove nade da je budućnost EU moguća na redefinisanim osnovama”, rekla je Aleksandra Joksimović.

Važno je, primetila je, što je trend porasta populizma i antievropskih stranaka zaustavljen.

Ona je istakla da Berlinski proces pokazuje da postoji želja da se Zapadni Balkan uključi u evropsku porodicu.

“Balkan mora da radi svoj domaći zadatak i da spremno dočeka članstvo u EU. Neophodno je da se Unija konstantno bavi ovim regionom, jer svako ulaganje sada smanjuje ulaganje u budućnosti”, istakla je Joksimović.

Direktorka Friedrić Ebert fondacije u Beogradu, Ursula Koh Laugvic, smatra da postoji mnogo izazova, ali da EU neće propasti.

“Predviđanja da će populisti ostvariti velike pobede su propala, ali je ostao veliki izazov migrantske krize. EU ima mnogo izazova, ali neće propasti”, rekla je Koh Laugvic.

Ona je dodala da u raspravu koju EU vodi o tome kako će izgledati nakon Bregzita treba uključiti i zemlje Zapadnog Balkana.

Povezani članci

Vučić kao premijer već pokazao da je EU put strateški cilj

EWB

Mekalister: Srbija na pravi način korača ka članstvu u EU

EWB

[BSF] Majkl Smit o bezbednosnim izazovima EU

EWB