fbpx
European Western Balkans
Politika

Evroparlamentarci će predložiti Skupštini učesnike i teme međustranačkog dijaloga 

Sastanak putem video linka predsednika Narodne Skupštine i evroparlamentaraca; Foto: FoNet

BEOGRAD – Video konferencijom između predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i predsednika Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera počele su pripreme za novu fazu međupartijskog dijaloga u Srbiji, uz posredovanje evroposlanika, prenosi FoNet.

Dačić je nakon sastanka, kojim je, dodaje, pokrenuta druga faza međustranačkog dijaloga, pozvao sve političke partije koje žele da učestvuju u dijalogu da se obrate Skupštini Srbije.

On je pozvao stranke da “odrede svoja dva stalna predstavnika i razmisle o tome šta bi bili predlozi za poboljšanje izbornih uslova“.

Kako je potvrdio Dačić, na videokonferenciji su učestvovali i posrednici Evropskog parlamenta Edvard Kukan, Knut Flekenstajn, Tanja Fajon i Vladimir Bilčik.

Predsednik Skupštine Srbije je nakon konferencije izjavio da je sastanak bio konstruktivan a da je predstavnicima EP rekao da „ovo nije početak od nule“.

„Izneo sam i opredeljenost vlasti u Srbiji da želimo da se međustranački dijalog odvija uspešno. I predstavnici EP su govorili dosta konstruktivno i na neki način je ovo bila početna aktivnost druge faze međustranačkog dijaloga“, kazao je Dačić.

Uz delegaciju Srbije u Beogradu, na današnjem sastanku podrška je i bila Misija Srbije pri EU, koju je predstavljala ambasadorka Ana Hrustanović.

„Pre nego što dođe do prve runde u drugoj fazi dijaloga, a mislim na neki sastanak svih stranaka, obaviće se još neke pripremne aktivnosti. Želim da iskoristim priliku da pozivem sve političke stranke koje žele da učestvuju u dijalogu da se obrate Skupštini, da prijave svoje predstavnike i da iznesu svoje platforme“, poručio je Dačić.

Dačić je pozvao i one stranke koje su izjavile da ne žele da budu deo tog dijaloga ako u njemu učestvuju predstavnici EP, da se i one obrate Skupštini Srbije.

Dačić je pojasnio da se međustranački dijalog obavlja tako da se medijima obraća tek na kraju kada se postigne neki dogovor, te da on može da priča samo „o tehničkim pitanjima“.

Delagacija EU: Tim za posredovanje će predložiti Skupštini učesnike i teme međustranačkog dijaloga

Imali smo konstruktivan sastanak sa predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem, koji sa nama posreduje u procesu i dogovorili smo se o narednim koracima koji će podržati konsenzus i izgradnju poverenja širom političkog spektra u Srbiji, navodi se u zajedničkog izjavi delegacije Evropskog parlamenta, prenosi N1. 

Tokom druge faze procesa međustranačkog dijaloga, tim za posredovanje će obaviti niz konsultacija sa svim relevantnim akterima u Srbiji o agendi predstojeće runde međustranačkog dijaloga, dodaje se u saopštenju.

Tim će predložiti Skupštini potencijalne učesnike i teme od zajedničkog interesa koje se utvrde tokom konsultacija, navodi se u zajedničkoj izjavi predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove i kopredsedavajućeg Grupe za demokratsku podršku i koordinaciju izbora Dejvida Mekalistera, Tanje Fajon i Vladimira Bilčika.

“Čvrsto verujemo da je proces međustranačkog dijaloga posredstvom Evropskog parlamenta u najboljem interesu Srbije. To je važan element u nastojanjima zemlje da dodatno ojača demokratiju i poveća poverenje građana u institucije i izborni proces”, navodi se u izjavi.

U tom procesu uloga Evropskog parlamenta nije da ponudi gotova rešenja, već da potpomogne dijalog u kom bi političke partije došle do dogovora o relevantnim pitanjima i temama od obostranog interesa.

U saopštenju se dodaje da su četiri člana tima za posredovanje Evropskog parlamenta – stalni izvestilac Odbora za spoljne poslove za Srbiju Vladimir Bilčik, predsedavajuća Delegacije za odnose sa Srbijom Tanja Fajon i dva bivša poslanika Evropskog parlamenta, Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

Evropski parlament je formalno pokrenuo drugu fazu procesa međustranačkog dijaloga posle prve faze, krajem 2019. godine.

Ivica Dačić je ranije izjavio da je vlast spremna da sasluša sve predloge za poboljšanje izbornih uslova, ali da nikakvi izborni uslovi ne mogu da nadomeste nedostatak podrške, jer „neće dijalog birati ko će biti na vlasti“.

Rekao je i da danas na video konferenciji neće učestvovati predstavnici političkih stranaka a da očekuje da će međupartijski dijalog početi u drugoj polovini marta.

„Oni (Evropski parlament) to smatraju na neki način početkom aktivnosti u međupartijskom dijalogu, ali sastanci sa strankama, neke su se izjasnile za razgovore uz pomoć Evropskog parlamenta, a neke su protiv toga, će se dešavati tek nakon tog nekog našeg početnog razgovora“, kazao je Dačić.

Povezani članci

Srbija se uskladila sa sankcijama EU Belorusiji zbog rata u Ukrajini

EWB

Holandski parlament traži suspenziju bezviznog režima ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji

EWB

Jocić: Poglavlje 30 donosi koristi, STO uslov za zatvaranje

EWB