fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Evroparlamentarci nastavljaju konsultacije sledeće nedelje, moguć dolazak u julu

Evropski posrednici Bilčik, Fajon i Flekenštajn sa Majom Gojković nakon sastanka u decembru 2019; Foto: Delegacija EU u Srbiji

BRISEL – Kako portal European Western Balkans nezvanično saznaje, poslanici u Evropskom parlamentu koji posreduju u dijalogu o izbornim uslovima nastaviće konsultacije sledeće nedelje. Između ostalog, očekuju se razgovori sa predstavnicima civilnog društva, a dolazak posrednika iz EU u Srbiju moguć je u julu.

Kako je naš portal ranije pisao, 6. juna ističe važenje interne odluke predsednika Evropskog parlamenta Davida Sasolija kojom se zabranjuju zvanična putovanja evropskih parlamentaraca zbog pandemije COVID-19. Ukoliko odluka ne bude produžena, posrednici u dijalogu Tanja Fajon i Vladimir Bilčik moći će da i fizički dođu u Srbiju, a za to, kako nezvanično saznajemo, sada postoji veća verovatnoća da se desi u julu.

Prema odluci o vanrednim merama, do 6. juna misije Evropskog parlamenta, kao što je posredovanje u međustranačkom dijalogu, suspendovane su.

Evropski posrednici završili su konsultacije sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem, poslaničkim grupama u Narodnoj skupštini i opozicijom početkom maja, a nakon toga su se susreli i sa premijerkom Anom Brnabić prilikom njene posete Briselu 18. maja.

Povezani članci

Dačićeve birane reči – Ko će odabrati teme i format međupartijskog dijaloga?

EWB

[EWB Intervju] Palmer: Srbiji i Kosovu treba ostaviti prostor za postizanje najboljeg mogućeg sporazuma

Nikola Burazer

[VIDEO] Dimitrov: Makedoniji je u interesu uspešna Srbija i obratno

EWB