fbpx
European Western Balkans
Evropa

Evroparlamentarci se žale na hrvatsko predsedavanje EU

Evropski parlament; Foto: Evropska unija

ZAGREB  – Predsednici najuticajnijih klubova u Evropskom parlamentu žalili su se Evropskom savetu na hrvatsko predsedavanje Evropskom unijom, zbog ignorisanja teme zaštite vladavine prava u Mađarskoj i Poljskoj.

Oni su tim povodom uputili protestno pismo, a među potpisnicima je i Manfred Veber iz Evropske narodne partije.

U pismu, koje je objavio zagrebački portal Index, oni pišu da su “duboko zabrinuti zbog manjka napretka u vezi procesa po članu 7 protiv Mađarske i Poljske”.

Ovi, kako se navodi, istaknuti evroparlamentarci situaciju opisuju kao “alarmantnu” i žale se da je nemoguće voditi i neformalne razgovore o ovoj temi tokom hrvatskog predsedavanja.

Napominju da su takvi razgovori vođeni dok je Finska predsedavala EU, a da su, kako kažu, sada prestali kada je Hrvatska preuzela kormilo.

“Evropski savet ne sme da zažmuri na rezolucije koje su usvojene i debate koje se vode u Evropskom parlamentu u poslednja tri meseca ili razne pravne poteze koje je povukla Evropska komisija. Krajnje je vreme za delovanje”, navodi se, između ostalog, u pismu koje je prvi objavio portal Politiko.

Zaključuju da je potrebno braniti vrednosti na kojima je ustanovljena Evropska unija, a to su “ljudsko dostojanstvo, sloboda, jednakost, vladavina zakona i poštovanje ljudskih prava, uključujući prava pripadnika manjina”.

Index piše da ponašanje Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića u vezi ovoga zapravo nije iznenađujuće i podseća da, kada se u Evropskom parlamentu 2018. glasalo o izveštaju koji detaljno analizira kako Mađarska pod vlašću Viktora Orbana krši vladavinu prava, HDZ-ovci su svojim glasovima bili u manjini koja je podržala Orbana.

Povezani članci

Verhofštat predložio savez, Makron odbio

EWB

Le Pen pozvala na zajednički nastup protiv liberalnih stranaka

EWB

EU podržala odlaganje Bregzita, Mejeva prihvatila ponuđene scenarije

EWB