fbpx
European Western Balkans
Evropa

Evroparlamentarci se žale na hrvatsko predsedavanje EU

Evropski parlament; Foto: Evropska unija

ZAGREB  – Predsednici najuticajnijih klubova u Evropskom parlamentu žalili su se Evropskom savetu na hrvatsko predsedavanje Evropskom unijom, zbog ignorisanja teme zaštite vladavine prava u Mađarskoj i Poljskoj.

Oni su tim povodom uputili protestno pismo, a među potpisnicima je i Manfred Veber iz Evropske narodne partije.

U pismu, koje je objavio zagrebački portal Index, oni pišu da su “duboko zabrinuti zbog manjka napretka u vezi procesa po članu 7 protiv Mađarske i Poljske”.

Ovi, kako se navodi, istaknuti evroparlamentarci situaciju opisuju kao “alarmantnu” i žale se da je nemoguće voditi i neformalne razgovore o ovoj temi tokom hrvatskog predsedavanja.

Napominju da su takvi razgovori vođeni dok je Finska predsedavala EU, a da su, kako kažu, sada prestali kada je Hrvatska preuzela kormilo.

“Evropski savet ne sme da zažmuri na rezolucije koje su usvojene i debate koje se vode u Evropskom parlamentu u poslednja tri meseca ili razne pravne poteze koje je povukla Evropska komisija. Krajnje je vreme za delovanje”, navodi se, između ostalog, u pismu koje je prvi objavio portal Politiko.

Zaključuju da je potrebno braniti vrednosti na kojima je ustanovljena Evropska unija, a to su “ljudsko dostojanstvo, sloboda, jednakost, vladavina zakona i poštovanje ljudskih prava, uključujući prava pripadnika manjina”.

Index piše da ponašanje Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića u vezi ovoga zapravo nije iznenađujuće i podseća da, kada se u Evropskom parlamentu 2018. glasalo o izveštaju koji detaljno analizira kako Mađarska pod vlašću Viktora Orbana krši vladavinu prava, HDZ-ovci su svojim glasovima bili u manjini koja je podržala Orbana.

Povezani članci

Evropski desničari otpočeli izbornu kampanju

EWB

Kačinski: Upozorenje EK političko – EU da se ne meša

EWB

Cerar i Plenković bez dogovora o primeni presude o granici

EWB