fbpx
European Western Balkans
Evropa

Evropljani podržavaju uslovljavanje novca EU vladavinom prava

Foto: Pixabay

BRISEL – Troje od četvoro građana Evropske unije misli da bi EU trebalo da distribuira fondove samo članicama koje slede vladavinu prava i demokratske principe, pokazalo je novo istraživanje koje je poručio Evropski parlament, prenosi EurActiv. 

Samo 12 od 24.812 ispitanika smatra da je loša ideja povezivanje finansiranja i vladavine prava, uključujući i slobodu medija, nezavisnost pravosuđa, borbu protiv korupcije i individualnih prava.

Udeo ispitanika koji se slažu sa uslovljavanjem isplata vladavinom prava je ispod proseka EU u četiri od šest zemalja koje su glasale protiv nemačkog kompromisnog predloga jer je “razdvojen”. Reč je o Austriji, Danskoj, Holandiji i Švedskoj – “štedljivoj četvorki”, kojima su se pridružile Belgija i Luksemburg.

Prosek na nivou EU je 77 odsto ispitanika za uslovljavanje, a ispod proseka su Švedska (72%), Holandija (71%), Danska i Belgija (70%).

Petri Sarvama poslanik Evropskog parlamenta istakao je da bi vlade trebalo da slušaju građane kada je u pitanju trošenje novca.

“Ako gotovo 80% njihovih građana želi da se trošenje novca koji daju kroz poreze uslovi poštovanjem vladavine prava, države članice treba to da slušaju”, rekao je on.

Evropski parlament juče je održao još jednu rundu političkih pregovora sa Savetom o uslovljavanju država članica vladavinom prava.

Kako prenosi EurAktiv, slabe su nade da će doći do pomaka, jer nema odgovora na pitanje kako bi funkcionisao budući mehanizam za sankcionisanje članica koje ne poštuju principe vladavine prava.

Evroposlanik Danijel Frojnd istakao je da ne misli da je predlog Saveta realan, jer u istoriji Evropske unije nije se desilo da su sankcije bile pokrenute kvalifikovanom većinom.

Prema njegovim rečima, evroposlanici neće popustiti, čak ni oni iz zemalja sa juga Evropske unije, poput Španije, čije su ekonomije teško pogođene u prvom talasu pandemije COVID-19.

“Mislim da ljudi potcenjuju koliko je ovo pitanje ozbiljno za Evropski parlament”, dodao je on.

Pregovori se komplikuju zbog potrebe da svaki nacionalni parlament odobri pravni akt koji će omogućiti Evropskoj uniji da se zadužuje na tržištima i tako plati ekonomski oporavak, a Poljska i Mađarska su već najavile uskraćivanje podrške ako se novac uslovi vladavinom prava.

Povezani članci

Finac Aleksandar Štub novi kandidat za predsednika Evropske komisije

EWB

Cerar najavio zajedničku akciju sa Hrvatskom

EWB

EU će ukinuti Poljskoj pravo glasa ako otpusti sudije

EWB