fbpx
European Western Balkans
Evropa

Evropol dobio šira ovlašćenja

Evropol; Foto: Evropska komisija

HAG – Evropska policijska služba – Evropol prema novim propisima koji su 1. maja stupili na snagu u svim državama članicama EU, ima šira ovlašćenja koja će toj agenciji omogućiti da pojača napore u borbi protiv terorizma, sajber kriminala i drugih ozbiljnih i organizovanih oblika kriminala.

U skladu sa novim propisima, koji su usvojeni 11. maja 2016. kada je Evropski parlament glasao za proširenje ovlašćenja, Evropol je uspostavljen kao Agencija Evropske unije za saradnju u sprovođenju zakona s ciljem podržavanja saradnje među vlastima koje sprovode zakon u Uniji, saopštio je danas Evropol.

“Naši građani traže rešenja od Evrope koja će efikasno i odlučno dati odgovor na bezbednosne pretnje. Pod svojim novim mandatom, Evropol će postati epicentar naših zajedničkih napora u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i sajber kriminala”, rekao je Dimitris Avramopulos, evropski komesar za migracije, unutrašnja pitanja i državljanstvo.

Direktor Evropola Rob Vejnrajt saopštio je da Evropol pozdravlja nove propise i zahvaljuje Evropskom parlamentu, Savetu EU i Evropskoj komisiji što veruju u reformisan i snažniji Evropol.

“Nova ovlašćenja unaprediće sposobnost Evropola da podrži države članice EU u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala u vreme kada se Evropa suočava sa mnogim bezbednosnim pretnjama”, istakao je on.

Novi propisi Evropola uvode izvestan broj promena u strukturu te organizacije i način njenog funkcionisanja, ali suština postojanja Evropola ostaje ista, navodi se u saopštenju.

Evropol će podržavati i jačati akcije nadležnih vlasti država članica EU i njihovu međusobnu saradnju u sprečavanju i suzbijanju ozbiljnog kriminala koji pogađa dve ili više država članica, terorizma i oblike kriminala koji ugrožavaju zajednički interes obuhvaćen politikom Unije.

Novi propisi olakšaće Evropolu uspostavljanje specijalizovanih jedinica za hitan odgovor na nove terorističke pretnje i druge oblike ozbiljnog i organizovanog kriminala, a takođe će unaprediti sposobnost te agencije da deluje kao informativno središte EU u borbi protiv tih pošasti.

Takođe, novi propisi povećavaju odgovornost Evropola i potvrđuju snažan režim zaštite podataka, dodaje se u saopštenju.

Evropol je uspostavljen 1995. kada je potpisana Konvencija o Evropolu, a 2009. postao je agencija EU za sprovođenje zakona, sa 1.000 članova osoblja i sedištem u Hagu, koja pomaže nacionalnim vlastima u razmeni podataka, obaveštajnim analizama i procenama pretnji.

Povezani članci

EP podržao narednu fazu pregovora o Bregzitu

EWB

Ceraru strpljenje pri kraju prema hrvatskom stavu o arbitraži

EWB

Zahuktavanje u EPP: Orban podržao Vebera, Štub čvrsto uz evropske vrednosti

EWB