fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Evroposlanici: Ovo je dokument za diskusiju, a ne sporazum

Fajon, Bilčik i Kukan stižu na sastanak u okviru dijaloga; Foto: Tanjug

BRISEL – Posle negativnih reakcija dela opozicije, ali i Srpske napredne stranke, posrednici u Međustranačkom dijalogu, Vladimir Bilcik i Tanja Fajon, kao i bivši poslanici u Evropskom parlamentu Knut Fleckenstein i Eduard Kukan, obratili su se pisanim saopštenjem.

U njemu, posrednici napominju da je radni dokument koji je 7. septembra distribuiran učesnicima Međupartijskog dijaloga u Srbiji u suštini dokument za diskusiju za sleći sastanak koji je planiran za 17. i 18. septembar u Beogradu. Po njihovim rečima, svrhva ovakvog dokuemnta je da pokuša da fokusira debatu na dve ključne oblasti: medije i izborne uslove i ukaže na moguće opcije za rešenja.

Kao što smo jasno rekli ranije, radni dokument nije isto što i politički sporazum. Ovaj dokument pruža moguće orijentacije učesnicima Međustranačkog dijaloga. Ni više ni manje. Međutim, na samim učesnicima dijaloga je da pronađu međusobni dogovor.

“Naša uloga je da pomažemo i pomažemo na putu ka postizanju takvog sporazuma. Želimo najbolje za Srbiju i nismo ovde da namećemo neke posebne stavove ili unapred pripremljena rešenja “, podvukli su posrednici iz Evropskog parlamenta.

Posrednici Evropskog parlamenta naglasili su da su otvoreni za raspravu o svim predlozima i konkretnim sugestijama, koje mogu doprineti boljim uslovima za političku konkurenciju u Srbiji uoči sledećih izbora. Cilj je imati smislene, konstruktivne diskusije orijentisane na rezultate, ako je moguće, postići politički dogovor.

Povezani članci

Funkcioneri Srpske napredne stranke reagovali na intervju evropske poslanice Tanje Fajon

EWB

Dačić: Srbija će nastaviti sa dosadašnjom politikom

EWB

Vučić i Tači se sastali u Beloj kući na poziv Grenela i O’Brajena

EWB