fbpx
European Western Balkans
Politika

Evroposlanici: Ovo je dokument za diskusiju, a ne sporazum

Fajon, Bilčik i Kukan stižu na sastanak u okviru dijaloga; Foto: Tanjug

BRISEL – Posle negativnih reakcija dela opozicije, ali i Srpske napredne stranke, posrednici u Međustranačkom dijalogu, Vladimir Bilcik i Tanja Fajon, kao i bivši poslanici u Evropskom parlamentu Knut Fleckenstein i Eduard Kukan, obratili su se pisanim saopštenjem.

U njemu, posrednici napominju da je radni dokument koji je 7. septembra distribuiran učesnicima Međupartijskog dijaloga u Srbiji u suštini dokument za diskusiju za sleći sastanak koji je planiran za 17. i 18. septembar u Beogradu. Po njihovim rečima, svrhva ovakvog dokuemnta je da pokuša da fokusira debatu na dve ključne oblasti: medije i izborne uslove i ukaže na moguće opcije za rešenja.

Kao što smo jasno rekli ranije, radni dokument nije isto što i politički sporazum. Ovaj dokument pruža moguće orijentacije učesnicima Međustranačkog dijaloga. Ni više ni manje. Međutim, na samim učesnicima dijaloga je da pronađu međusobni dogovor.

“Naša uloga je da pomažemo i pomažemo na putu ka postizanju takvog sporazuma. Želimo najbolje za Srbiju i nismo ovde da namećemo neke posebne stavove ili unapred pripremljena rešenja “, podvukli su posrednici iz Evropskog parlamenta.

Posrednici Evropskog parlamenta naglasili su da su otvoreni za raspravu o svim predlozima i konkretnim sugestijama, koje mogu doprineti boljim uslovima za političku konkurenciju u Srbiji uoči sledećih izbora. Cilj je imati smislene, konstruktivne diskusije orijentisane na rezultate, ako je moguće, postići politički dogovor.

Povezani članci

Ministarstvo privrede: Ispunjena prelazna merila za otvaranje Poglavlja 1

EWB

Brnabić: U EU brže nego do sad

EWB

Borelj: EU očekuje od Srbije i Kosova da ne presele ambasade u Jerusalim

EWB