fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Evropska investiciona banka izdvaja 700 miliona evra podrške za Zapadni Balkan

Sedište EIB u Luksemburgu; Foto: Wikimedia Commons

LUKSEMBURG – Grupa Evropske investicione banke pripremila je paket mera hitne podrške od 5,2 milijarde evra zemljama izvan Evropske unije, a prema prvim procenama državama Zapadnog Balkana namenjeno je oko 700 miliona evra dok će se tačan iznos za Srbiju zemlju znati nakon konsultacija sa predstavnicima banaka, kompanija i Vlade Srbije, prenosi Tanjug.

Direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan, Dubravka Negre, kaže da je novac namenjen pre svega za ulaganja u zdravstveni sistem Srbije i za mala i srednja preduzeća kako bi se otklonile posledice pandemije COVID-19.

“Grupa Evropske investicione banke je usvojila 5,2 milijarde evra kao pomoć zemljama van Evropske unije. Dobar deo tih sredstava će otići u zemlje Zapadnog Balkana i naravno Srbiju koja je najveća zemlja u regionu”, kaže Negre za Tanjug.

Ona je navela da Evropska investiciona banka trenutno diskutuje sa partnerima u javnom i privatnom sektoru koje su to potrebe i gde su najbitnija i najhitnija ulaganja.

Paket pomoći podrazumeva i ekspertizu EIB-a u radu sa partnerskim bankama u zemlji a kako bi se nove investicije što pre realizovale i došle do onih kojima je novac najpotrebniji.

“Želimo da nastavimo da ulažemo u javni i privatni sektor u svim onim sferama u kojima je to do sada bilo planirano, obrazovanje, transport, infrastrukturu, industriju… jer će biti neophodno nakon krize da se ekonomske posledice smanje, da se javna i privatna ulaganja nastave i da se podrži ekonomski rast koji će kako se očekuje biti jako na udaru”, navodi Negre za Tanjug.

Povezani članci

Danijelson: Važno je blisko partnerstvo između EU i Srbije kroz Energetsku zajednicu

EWB

Srbija bi trebalo da raskine trgovinske sporazume do ulaska u EU

EWB

EBRD planira da uloži do pola miliona evra u Srbiju

EWB