fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Evropska izborna noć u Beogradu

Sem Fabrici i Rebeka Fabrici na Evropskoj izbornoj noći; Foto: European Western Balkans

BEOGRAD – Rezultati izbora za Evropski parlament sinoć su se pratili i u Beogradu, a šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici poručuje da su oni veoma važni i za Srbiju i da se nada da će i Srbi, u ne tako dalekoj budućnosti, glasati na evropskim izborima.

Fabrici je na otvaranju Evropske izborne noći, kojoj, između ostalih, prisustvuju ambasadori zemalja EU, poslanici, predstavnici diplomatskog kora, rekao da su izbori za Srbiju važni zbog budućnosti politike proširenja, te da predstavljaju proslavu evropske demokratije. Kako kaže, EU je važna i u Evropi, ali i van nje.

Naveo je da je Evropski parlament jedina evropska institucija koju direktno biraju građani, koja nadgleda da li ostale institucije funkcionišu na demokratski način, da li se poštuju ljudska prava, kao i da igra ključnu ulogu u imenovanju Evropske komisije.

Fabrici je napomenuo da na ovim izborima prvi put glasaju “milenijalci” i da Evropa mora da posluša i njihove glasove.

Istakao je i da su ove godine evropski izbori relevantniji nego pre, ne samo zbog novih ideja o budućnosti Evrope, već i zato što svi građani širom EU shvataju da njihov prosperitet, sigurnost i demokratija zavisi od toga šta će Evropa uraditi zajedno.

Glavni urednik portala European Western Balkans, koji je zajedno sa Delegacijom EU organizovao izbornu noć, Nemanja Todorović Štiplija, rekao je da su glasači u EU pokazali da su svesni koliko im znači Evropski parlamenent.

On je ocenio da nema sumnje da će svi naredni izbori biti još snažniji, jer i Evropski parlament dobija na značaju.

“Nadam se da će ovaj događaj da postane tradicija i u Srbiji i da za koju godinu čekamo i rezultate izbora za EP u Srbiji”, istakao je Štiplija.

On je ocenio da, iako to mnogi smatraju, demokratija nije u krizi, već da su u krizi tradicionalne partije, način na koji komuniciraju sa građanima, i istakao da i Srbija može mnogo da nauči od Evrope.

Fabrici: Najbolji scenario za Srbiju je da Evropa ostane otvorena

Najbolji scenario za Srbiju, što se tiče izbora za Evropski parlament, jeste da Evropa ostane otvorena po pitanju politike migracija, investicija i trgovine, kao i proširenja, izjavio ambasador Sem Fabrici.

“Mislim da je proširenje jedna od najuspešnijih politika EU”, rekao je Fabrici za Tanjug.

Fabrici ne očekuje velike promene u sastavu EP, pre svega zbog, kako kaže, političkih porodica koje su izgradile Evropu u prošlosti.

Evropska izborna noć; Foto: Tanjug / Rade Prelić

“Svoju većinu će verovatno potvrditi Evropska narodna partija (EPP), Partija evropskih socijalistra (PES) i Alijansa liberala i demokrata (ALDE), pojačani drugim političkim snagama”, rekao je Fabrici.

Fabrici, međutim, očekuje da će doći do nove dinamike unutar EP.

“Moraćemo da sačekamo kraj glasanja da bismo shvatili kako će se 400 miliona glasova prevesti u mesta u EP. Ono što je važno je da danas slavimo demokratiju, ljude koji glasaju za Evropu, jer je ona deo naših života”, rekao je ambasador Fabrici.

Joksimović: Izbori pokazali da je EU i dalje u modi

Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović poručila je sinoć da su preliminarni rezultati izbora za Evropski parlament pozitivni za politiku proširenja i istakla da očekuje da i 2019. bude godina solidnog tempa za Srbiju na putu ka EU.

“Mislim da rezultati pokazuju da je i za građane EU Evropa još u modi i da EU nije doživela zaborav svojih građana, već da su oni vrlo zainteresovani i agilni, iako su se različite zemlje bavile različim temama u predizbornoj kampanji”, rekla je Joksimović na Evropskoj izbornoj noći, u organizaciji Delegacije EU u Srbiji i portala European Western Balkans.

Navela je da očekuje da Izveštaj o napretku Srbije, koji će biti objavljen 29. maja, bude pozitivan, zasnovan na činjenicama, koje, kaže, govore da nazadovanja nije bilo.

Evropska izborna noć; Foto: Tanjug / Rade Prelić

“Ne očekujem da bude nazadovanja ni u jednoj oblasti. Negde će biti većeg napretka, negde manjeg”, istakla je Joksimović.

Ona je podsetila da je Srbija označena kao jedna zemalja koje prednjače, ne samo u procesu pregovora nego i korišćenja pretpristupnih fondova, koji nisu doživljaj EU kao bankomata, već zajedničke politike solidarnosti i smanjenja nejednakosti u EU.

Kako je navela, preliminarni rezultati izbora su pokazali da je održivo razvijana i razvijena, stabilna, a u budućnosti još naprednija EU ipak deo opšte brige građana EU.

Navodeći da sledi kombinatorika u EP kad je reč o koaliciji, Joksimović je navela da je očigledno da su proevropske snage odnele pobedu, što nje loša vest za zajedničku politiku proširenja, uz sve razlike koje postoje među političkim grupama u parlamentu.

“Očekujem da politika proširenja neće pasti u zaborav, već da će novi saziv evropskih institucija ponovo razmatrati zajedničku politiku proširenja kao svoju mogućnost za obnavljanje liderskih kapaciteta EU”, istakla je Joksimović.

To bi značilo da stabilnost, prosperitet i bezbednost, mirovni projekat EU, i dalje putem aktivne integracije može da bude preneseno i na druge, koji su van EU.

“Ovo danas nije loša vest za nas, ni za proširenje. EU je u modi i verujem da i mi treba da budemo zainteresovani za našu budućnost u EU uz sve prepreke koje će se pojavljivati i koje se pojavljuju, ali da održivi pravac razvijanja našeg društva zadržimo”, istakla je Joksimović.

Prema preliminarnim projekcijama, najjace stranke i dalje će biti Evropska narodna partija, Socijademokrate i Alijansa liberala i demokrata za Evropu.

Povezani članci

Afere Krušik, Jovanjica i Telekom ostaju u izveštaju EP o Srbiji

EWB

Dvadeset godina od petog oktobra – Srbija još nije dočekala šesti oktobar

EWB

Vuksanović: Srbija će pokušati da izbegne sankcije Belorusiji na isti način kao i sankcije Moskvi

EWB