fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Evropska komesarka Elžbijeta Bjenkovska u poseti Beogradu

Elžbijeta Bjenkovska; Foto: Evropska komisija

BEOGRAD – Evropska komesarka za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća (MSP) Elžbijeta Bjenkovska posetiće Beograd 11. maja 2017. i sastaće se sa premijerom Aleksandrom Vučićem i drugim članovima Vlade Srbije. Prisustvovaće svečanom potpisivanju sporazuma sa bankama pod pokroviteljstvom EU, kojim se omogućava podrška za oko 6.000 domaćih MSP, a potom će učestvovati na poslovnom forumu koji organizuje Privredna komora Srbije.

Tokom posete Beogradu, komesarka Bjenkovska će se sastati sa premijerom Aleksandrom Vučićem, ministarkom bez portfelja zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i ministrom privrede Goranom Kneževićem. Zajedno sa ministrom Kneževićem komesarka će prisustvovati svečanom potpisivanju sporazuma o garancijama između Evropskog investicionog fonda (EIF) i dve srpske banke (Unicredit i Banca Intesa). Potpisivanje ovih sporazuma je omogućio COSME, program EU za MSP, čime će se obezbediti direktne garancije bankama da podrže oko 6.000 malih i srednjih preduzeća u Srbiji sa 200 miliona evra kredita pod povoljnijim uslovima u naredne tri godine.

Zajedno sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom, v.d. direktorkom Kancelarije za evropske integracije Ksenijom Milenković i izvršnim direktorom EIF-a Pjerom Luiđijem Đilbertom, komesarka Bjenkovska će učestvovati na panel diskusiji “Industrijska politika i razvoj malih i srednjih preduzeća u procesu pristupanja Srbije EU”, u organizaciji Privredne komore Srbije.

Povezani članci

NIN-ov indeks ekonomske snage: Srbija u 2020. deli treće mesto, ispred Rumunija i Bugarska

EWB

Bulc: Žeželjev most deo evropske agende povezivanja

EWB

Komisija predstavila strategiju za pametnu, inovativnu i održivu industriju

EWB