fbpx
European Western Balkans
Politika

Evropska komisija: EU očekuje dalji napredak Srbije na evropskom putu

Evropska komisija; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropska komisija ocenjuje da Srbija, koja ima 12 otvorenih pregovaračkih poglavlja i dva privremeno zatvorena, dobro napreduje na svom evropskom putu i želi da takav zamajac bude nastavljen i u ovoj godini, rečeno je Tanjugu u sedištu Komisije.

”EU je posvećena održanju ovakvog momentuma kao i otvranju nekoliko novih poglavlja sa Srbijom u 2018. godini. Na Srbiji je da odredi brzinu pregovora, na prvom mestu praveći stvaran i sadržajan napredak u oblasti vladavine prava. Napredak u dijalogu sa Kosovom i rad u cilju sveobuhvatne normalizacije odnosa, biće ključan za naperdak Srbije u procesu prstupanja EU”, naveli su iz Komisije.

Istovremeno, portparolka Evropske komisije, Maja Kocijančič za Tanjug ponavlja da će 2018. godina predstavljati jedinstvenu priliku da Zapadni Balkan napravi nepovratne korake napred na svom putu evrointegracija.

”Kako se to postiglo zemlje moraju da najviši prioritet daju neophodnim reformama posebno u oblasti vladavine prava, pravosuđa i osnovnih prava. Jasno je da EU neće praviti kompromise oko pristupnih kriterijuma. Svaki ozbiljni napredak zasnovna je na efikasnim refomama”, poručila je Kocijančič.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da snažna perspektiva EU članstva nastvalja da bude mehanizam transfromacije u reginonu i da je ta činjenica ”sada, više nego ikada” važna i za samu EU.

”Zemlje su već napravile napredak na EU putu. Ipak, mnoge bitne reforme ostaju da se završe. Kako bi očuvali ovakakv pozitivan momentum i kako bi se još više posvetili zajedničkim izazovima, Komisija smatra da je neophodno da sprovede odvojene, posebno posvećene radne okvire u cilju podrške svim zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu ka članstvu u EU. U tom kontekstu Evropska komisija trenutno radi na strategiji koja koja će biti usvojena u februaru ”, poručila je Kocijančič.

Ona je najavila da će u aprilu 2018. godine Evropska komisija predstaviti regularni ”paket proširenja” koji će obuhvatiti detaljne izveštaje o svakoj od zemlja u procesu proširenja.

Povezani članci

Srbija i EU potpisale sporazum o graničnoj saradnji

Tanjug

Pisonero: Komesar Varhelji nije rekao da vakcine neće stići pre maja

EWB

Srbija hvata poslednji brzi voz za Brisel

Filip Lukić