Evropska komisija: Hrvatska spremna za ulazak u šengenski prostor

Zastava Hrvatske; Foto: Wikimedia Commons

BRISEL – Evropska komisija ocenila je danas da Hrvatska ispunjava potrebne kriterijume za ulazak u šengenski prostor i pozvala Savet EU da je uključi bez unutrašnih graničnih kontrola.

“Evropska komisija smatra, na osnovu rezultata šengenskog evaluacijskog procesa započetog 2016. godine, da je Hrvatska preduzela mere koje su potrebne da bi se obezbedili potrebni uslovi za punu primenu šengenskih pravila i da su standardi ispunjeni”, saopštila je Komisija.

Komisija dodaje da Hrvatska “treba da nastavi da primenjuje sve sadašnje aktivnosti, posebno, upravljanje na spoljnim granicama da bi obezbbedila da ti uslovi budu i dalje ispunjeni”.

“Komisija takođe danas potvrđuje da Hrvatska nastavlja da ispunjava obveze povezane sa šengenskim pravilima, koje je preuzela toekom pristupnih pregovora”, dodaje se u saopštenju.

Hrvatske napore na ispunjavanju šengenskih uslova pohvalio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, prenela je Hina.

Šengenski prostor trenutno se sastoji od 26 evropskih zemalja (od kojih su 22 države članice EU-a: Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Grčka, Francuska, Italija, Latvija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Holandija, Nemačka, Poljska, Portugal, Slovenija, Slovačka, Španija i Švedska. Četiri zemlje koje nisu članice EU takođe su deo Šengena: Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska.

Izvan Šengena je trenutno šest zemalja članica EU: Velika Britanija nikada nije htela da bude članica tog prostora, pa je izvan tog prostora ostala i Republika Irska, jer bi u suprotnom morala uvesti granične kontrole sa Severnom Irskom, što je protivno mirovnom sporazumu iz 1998.

Kiparska, međunarodno priznata vlada, ne kontrolise celu teritoriju, na severu ostrva je samoproglašena Turska Republika Severni Kipar, koju priznaje samo Turska.

Bugarska i Rumunija od 2011. godine imaju pozitivnu ocenu EK, ali još nema političke saglasnosti o prijemu.