fbpx
European Western Balkans
Politika

Evropska komisija o hapšenju Savkovića: Srbija da poštuje pravo na slobodu i bezbednost

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BRISEL – Evropska komisija izrazila je zabrinutost zbog informacija o produžavanju pritvora novinaru Bošku Savkoviću za 30 dana, nakon njegovog učešća na mirnom protestu održanom prošle subote, prenosi N1. 

“Svaka mera lišenja slobode mora biti opravdana i srazmerna. Svaka takva mera izrečena na osnovu izražavanja političkih stavova je problematična prema članu 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima,” upozorila je u ime Evropske komsije portparolka Ana Pisonero.

Pisonero je za N1 podsetila da sloboda okupljanja i izražavanja predstavljaju osnovna prava EU koja moraju biti poštovana i da u Briselu očekuju od Srbije “poštovanje prava na slobodu i bezbednost”.

Evropska komisija očekuje brzu istragu ovog slučaja “u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i relevantnim međunarodnim i evropskim standardima u cilju potpunog poštovanja prava gospodina Savkovića,” dodala je Pisonero za N1.

Podsećamo, nakon građanskog protesta održanog u subotu uhapšen je novinar Boško Savković u, pod sumnjom da je nosio transparent na kom je bila lutka „obešenog predsednika Srbije Aleksandra Vučića“. Njemu je određen pritvor do 30 dana zbog krivičnog dela pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenjaSavković u ime Srbije ko-predsedava Zajedničkim konsultativnim komitetom EU-Srbija (JCC).

Povezani članci

Joksimović: Srbija ne mora da prizna Kosovo zbog EU

EWB

Brnabić: EU nije ćup novca, bolji život zavisi od nas

EWB

Hojt Ji: Budućnost Srbije u Evropi

EWB