fbpx
European Western Balkans
Evropa

Evropska komisija objavila nacrt sporazuma o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva

Zastava UK; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Evropska komisija je danas objavila nacrt sporazuma o povlačenju između Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva. Nacrt sporazuma daje pravni okvir zajedničkom izveštaju pregovarača Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva o napretku ostvarenom u prvoj fazi pregovora, koji je usvojen 8. decembra 2017, kao i predlog teksta koji se odnosi na otvorena pitanja koja se u tom izveštaju pominju, ali nisu detaljno obrađena.

Predlog obuhvata i tekst o prelaznom periodu na osnovu dopunskih pregovaračkih smernica koje je Savet usvojio 29. januara 2018. U skladu sa Komisijinom politikom transparentnosti, nacrt sporazuma je objavljen na internetu.

Komisija je ovaj nacrt predstavila sada kako bi imala vremena za konsultacije za državama članicama i Evropskim parlamentom, a zatim i kako bi imala vremena za pregovore sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Sveobuhvatni sporazum o povlačenju na osnovu Člana 50 će sklopiti Savet, Evropski parlament i Ujedinjeno Kraljevstvo u skladu sa svojim ustavnim odredbama.

Povezani članci

NATO pozdravlja inicijativu EU za fond evropske odbrane

EWB

Nemački Zeleni izabrali vodeće kandidate na evropskim izborima

EWB

EU do novembra ukida kontrole unutar Šengen zone

EWB