fbpx
European Western Balkans
Politika

Evropska komisija potvrdila ukidanje restrikcija na izvoz medicinske opreme iz EU na ZB

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je zajedničko pismo Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja, evropskog komesara za trgovinu Fila Hogana i evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija, upućeno ministrima spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana u kojem se potvrđuje ukidanje restrikcija za izvoz medicinske opreme iz Evropske unije na Zapadni Balkan.

U pismu se kaže da se EU posvećuje podršci Zapadnom Balkanu u borbi protiv COVID-19.

U potpunosti su saglasni da je za borbu protiv ove pandemija neophodna kolektivna akcija, te je EU u posvećena međunarodnoj saradnji i nastavku pružanja pomoći najugroženijim zemljama širom sveta, naročito Zapadnom Balkanu kao najbližem partneru EU.

“Što se tiče dozvola za izvoz određenih proizvoda, organi Komisije su pažljivo pratili primenu aktuelnih mera i analizirali prepreke koje su nastale kao posledica procesa podnošenja zateva za dobijanje dozvole za izvoz proizvoda, što je dovelo do smetnji u trgovinskim tokovima. Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je Komisija upravo donela predlog da se izmeni postupak za dobijanje dozvola za izvoz u skladu sa vašim potrebama, jer smanjuje opseg asortimana za koji je neophodna dozvola, a istovremeno izuzima iz procedure Zapadni Balkan”, naveli su u pismu.

Očekuju da će bilo kakve restrikcije na nacionalnom nivou u vezi sa izvozom lične zaštitne opreme takođe biti ukinuti.

U pismu je istaknut značaj nesmetanih trgovinskih tokova i drugih regionalnih inicijativa, kao i primena zelenih koridora.

“Evropska komisija preduzima do sada nezapamćene korake da vas uključi u inicijative EU u borbi protiv pandemije izazvane virusom COVID-19. Dozvolite da vas još jednom uverimo u nepokolebljivu posvećenost Evropske unije da pomogne svojim partnerima sa Zapadnog Balkana kako u borbi sa krizom, tako i na vašem putu ka Evropskoj uniji”, zaključeno je u pismu.

Povezani članci

GREKO objavio 24 preporuke za sprečavanje korupcije na najvišem nivou, uključujući i Predsednika Republike

EWB

[BSC] Žiofre: Politika proširenja strateško ulaganje u bezbednost

EWB

Fabrici: Jasna potvrda proširenja

EWB