fbpx
European Western Balkans
Evropa

Evropska komisija poziva na koordinaciju i saradnju u borbi protiv korona virusa

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič; Foto: Twitter/JanezLenarcic

BRISEL – Novi korona virus stvorio je zabrinjavajuću situaciju o kojoj će ministri zdravlja zemalja članica EU razgovarati na specijalnom sastanku u četvrtak, rekao je komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčić, navedeno je u saopštenju Evropske komisije.

„Kako izbijanje korona virusa pogađa sve više i više zemalja, koordinacija i saradnja moraju biti naš glavni fokus. Sada je vreme da se udruže snage kako bi se zaustavila ova epidemija“, rekao je Lenarčić. On je dodao da je od presudnog značaja da se cela međunarodna zajednica fokusira na reagovanje u borbi protiv virusa, imajući u vidu međunarodnu solidarnost.

Evropska komisija izdvojila je 10 miliona evra u decembru za istraživanje virusa i nastaviće, a kako je istaknuto, da nudi pomoć Kini u suzbijanju epidemije.

95 državljana iz zemalja EU juče je bilo među povratnicima iz Vuhana, zahvaljujući letu iz Velike Britanije. Aktiviranjem Mehanizma civilne zaštite EU od strane Francuske krajem januara, 558 ljudi već je vraćeno iz okoline Vuhana.

Povezani članci

EU ostala najveći svetski donator razvojne pomoći

EWB

EU: Produžene ekonomske sankcije Rusiji

EWB

Britanija: Sporazum o privremenoj carinskoj uniji, EK: Razmotrićemo predlog

EWB