fbpx
European Western Balkans
Politika

Evropska komisija pozvala Srbiju da omogući uslove za posmatrače izbora

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Evropska komisija pozvala je vlasti u Srbiji omogući uslove za slanje međunarodnih posmatrača za nadgledanje celokupnog izbornog procesa, prenosi N1.

“Moraju biti stvoreni uslovi za međunarodnu posmatračku misiju na čelu sa ODIHR-om da nadgleda izborne uslove, kampanju i sprovođenje,” naveli su u Evropskoj komisiji za ovu televiziju.

Iz Brisela pozivaju Beograd da “nadogradi i u potpunosti primeni” obaveze preuzete u okviru unutarstranačkog dijaloga koji je vodio Evropski parlament.

“Sada je važnije nego ikad da svi građani i politički akteri imaju potpuno poverenje u integritet izbornog sistema,” kažu u Evropskoj komisiji za N1 i dodaju da je ključno je da oni budu održani u skladu sa preporukama ODIHR-a.

“Posebno u trenutnim okolnostima u vezi sa pandemijom koronavirusa, u kojoj pojedine aktivnosti još uvek mogu biti ograničene, važna je uloga slobodnih medija u kojoj za sve političke aktere moraju važiti jednaki uslovi, kao i proaktivna uloga medijskih regulatora.

Evropska Komisija pažljivo prati dešavanja u Srbiji i “poziva sve strane da pokažu suzdržanost i poštovanje osnovnih prava i vladavine zakona”, naveli su u Briselu za N1.

Povezani članci

Manter: Pokretanje unutrašnjeg dijaloga odlična inicijativa

EWB

Pendarovski: Skoplje i Beograd imaju iste ciljeve i brige

EWB

Skupština usvojila predlog za promenu Ustava u oblasti pravosuđa

EWB