fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Evropska komisija predlaže fleksibilnija pravila za robu iz Srbije i drugih zemalja

Foto: pixabay

BRISEL – Evropska komisija juče je usvojila paket predloga za veću trgovinsku razmenu Evropske unije (EU) i 20 susednih zemalja, među kojima je i Srbija, u cilju bržeg oporavka od ekonomskih posledica pandemije COVID-19, preneo je Radio slobodna Evropa.

„Moramo učiniti sve što možemo kako bismo olakšali trgovinsku i ekonomsku aktivnost između EU i naših suseda na evro-mediteranskom području i promovisali regionalnu integraciju“, rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

Ovim predlogom pravila o poreklu robe postaće fleksibilnija, navodi se u saopštenju.

Kad se ispune svi potrebni zahtevi, roba s preferencijalnim poreklom ispunjava uslove za uvoz s nižim stopama carine ili čak nultom stopom, zavisno od povlašćenog tarifnog tretmana, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Predlozi Evropske komisije modernizovaće preferencijalne trgovinske sporazume sa 20 zemalja iz panevropsko-mediteranske regije (PEM).

Predlozima se dopunjavaju, pored balkanskih zemalja i bilateralni sporazumi EU sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom, Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Švajcarskom, Farskim Ostrvima, Turskom, Egiptom, Izraelom, Jordanom, Libanom, Gruzijom, Moldavijom, Ukrajinom, kao i posebno sa Palestinom.

Povezani članci

Sem Fabrici: Ekonomski razvoj i rast u Srbiji je važan u kontekstu pristupa EU

EWB

Fabrici: EU održava razvoj preduzetništva u Srbiji

EWB

EU najveći trgovinski partner Srbije u 2019. godini

EWB