fbpx
European Western Balkans
Politika

Evropska komisija preporučila otvaranje granica sa Srbijom od 1. jula

Berlemon - zgrada Evropske komisije; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropska komisija preporučila je ukidanje graničnih kontrola unutar šengenskog prostora do 15. juna, a otvaranje spoljnih granica za zemlje Zapadnog Balkana od 1. jula, kao i postepeno otvaranje spoljnih granica za građane ostalih trećih zemalja u skladu sa njihovom epidemiološkom situacijom, prenosi N1. 

“Komisija preporučuje članicama šengenskog prostora i pridruženih zemalja da ukinu unutrašnje granične kontrole do 15. juna 2020, da produže privremena ograničenja za putovanja u EU koja nisu nužna do 30. juna i da pripreme okvir za postupno otvaranje nakon toga”, saopštila je Komisija.

Komisija je preporučila da se ukinu ograničenja za putovanja u Evropsku uniju za građane Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije od 1. jula, budući da je njihova epidemiološka situcija slična ili bolje nego što je to slučaj u Evropskoj uniji.

Preporuka o otvaranju granica prema Zapadnom Balkanu u skladu je sa najavom Evropske komisije da će uključiti što je moguće više država Zapadnog Balkana u implementaciju smernica za ukidanje mera restrikcija uvedenih u borbi protiv pandemije COVID-19.

“Nakon ukidanja unutrašnjih graničnih kontrola, mi predlažemo jasan i fleksibilan pristup prema ukidaju ograničenja za putovanje u EU od 1. jula. Međunarodna putovanja ključna su za turizam i biznis, za povezivanje porodica i prijatelja”, izjavila je komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Za ostale treće zemlje, Komisija nije preporučila opšte ukidanje granica, usled zdravstvene situacije koja je u nekima od njih od strane Komisije ocenjena kao kritična. Zato je EK preporučila da se ograničenja ukinu za odabranu grupu zemalja, a selekcija bi trebalo da se temelji na objektivnim načelima i kriterijumima, uključujući zdravstvenu situaciju, sposobnost uvođenja mera za suzbijanje zaraze tokom putevanja te recipročnost.

Za građane onih zemalja za koje ostaju restrikcije, Evropska komisija je preporučila da se prošire kategorije putnika koji mogu da ulaze u Evropsku uniju, kao što su na primer studenti.

Povezani članci

Kern: Ubrzati pristupni proces Srbije

EWB

“Reakcije na Izveštaj EK pokazuju da je vlast nespremna da čuje kritiku”

EWB

“Štandard”: Sud EU govori o “mračnoj slici” vladavine prava u Srbiji, EK pokušava da ublaži ocene

EWB