fbpx
European Western Balkans
Region

Evropska komisija preporučila otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom

Evropski parlament; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropska komisija preporučila je Savetu ministara spoljnih poslova Evropske unije da počne pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom, saopštio je danas evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

Kako prenosi portal Plusinfo, Han je, podnoseći u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta u Briselu izveštaj o napretku zemalja koje su na putu za učlanjenje u EU, rekao da je zadovoljan napretkom Albanije i Severne Makedonije.

“Severna Makedonija nije samo nastavila da radi na ambicioznoj reformskoj agendi, već je postigla i istorijski sporazum s Grčkom, rešavajući dugogodišnji spor oko imena. Ovo, zajedno s bilateralnim sporazumom s Bugarskom, predstavlja primer kako da se jačaju dobrosusedski odnosi u celom regionu. Ovo je primer i za druge zemlje”, rekao je Han.

On je ocenio da EU, “da bi ostala kredibilna, mora da stoji iza svojih zalaganja i da odgovori jasno i pozitivno kada zemlje ispune svoje zadatke”.

Preporuku za početak pregovora o pristupanju EU sa Skopljem i Tiranom dala je i šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini dodavši da to treba da se ostvari “što je pre moguće jer je naša procena da su te zemlje spremne“.

Mogerinijeva je takođe naglasila da se “Albanija i Severna Makedonija neće pridružiti Uniji sutra, jer je reč o složenom procesu”.

Povezani članci

Biber: Dok Srbija čuva regionalnu stabilnost, Zapad ne zanima šta radi kod kuće

EWB

Cipras: Države ZB da se distanciraju od nacionalizma

EWB

Mogerini: Hajde da uvedemo Zapadni Balkan u EU

EWB