fbpx
European Western Balkans
Politika

Evropska komisija priprema primenu nove metodologije na Crnu Goru i Srbiju

Komesar za proširenje Varhelji na predstavljanju nove metodologije proširenja; Foto: Twitter / EU NEAR

BRISEL – Srbija i Crna Gora neće moći da zatvore nijedno novo poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU pre nego što ispune sva prelazna merila koja se tiču vladavine prava. To je glavni element iz “non-pejper” dokumenta o primeni nove metodologije proširenja EU koji je ambasadorima zemalja članica EU predstavio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

„U skladu sa revidiranom metodologijom, nijedno dalje poglavlje ne bi trebalo zatvoriti pre nego što se ispune privremena merila za dva poglavlja vladavine prava, treba razmotriti korektivne mere u slučaju problema koji se pojave tokom pregovora, a postojeći akcioni planovi vladavine prava ostaće na snazi, tj. neće biti potrebno usvajati nove mape puta“, piše u dokumentu.

U predlog Evropske komisije o primeni ove metodologije na Srbiju i Crnu Goru, naglašava se da će EU zadržati i dalje ojačati snažan fokus na temeljne reforme, a izveštavanje će se nastaviti kako je predviđeno u pregovaračkim okvirima.

Takođe, delovanje protiv korupcije biće integrisano kroz snažan fokus u odgovarajućim poglavljima, navodi se u Izveštaju.

Prema navodima u dokumentu u koji je RSE imao uvid, „predložene promene se mogu prilagoditi postojećim pregovaračkim okvirima sa Crnom Gorom i Srbijom uz saglasnost tih zemalja“.

Portparolka EU Ana Pisonero izjavila je za Pobjedu da EU trenutno razgovara o načinu primene nove metodologije.

„U toku su interne rasprave o tome kako primeniti poboljšanu metodologiju na Srbiju i Crnu Goru, tako da nismo u mogućnosti da ulazimo u detalje“, rekla je Pisonero.

Povezani članci

Dimitrov: Makedonija zajedno sa Crnom Gorom i Srbijom u EU

EWB

Burne reakcije nakon objave evroposlanice Viole fon Kramon

EWB

Šta je Srbiji donela Strategija EU o proširenju 2025. godine?

EWB