fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Evropska komisija: Privreda Srbije ove godine pada za 4%, rast naredne godine 6%

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BRISEL – Bruto društveni proizvod Srbije (BDP) usled pandemije koronavirusa (COVID – 19) zabeležiće pad od oko 4%, u 2020. godini, posle dve godine snažnog rasta, navedeno je u prolećnoj ekonomskoj prognozi Evropske komisije.

U 2021. godina, Evropska komisija prognozira da će Srbija rasti stopom od 6%, nošena privatnom potrošnjom i investicijama.

„Ne očekuje se da kratkotrajne vanredne mere imaju dugoročne posledice po proizvodne kapacitete i rast“, navodi se u prognozi.

Podsećamo da je Međunarodni Monetarni Fond (MMF) u svom aprilskom izveštaju prognozirao ekonomski pad Srbije u 2020. godini od 3% a rast od 7,5%, i znatno povoljnije prilike u odnosu na ostatak regiona.

Prognoze Evropske komisije su manje optimistične od 1,8% pada predviđenog rebalansom budžeta ili od optimističnih ocena predsednika Republike da „ukoliko se bude ponašala odgovorno Srbija bi mogla ovu godinu da završi i bez negativnog rasta privrede“

U izveštaju je takođe navedeno da usled otvorenosti ekonomije Srbije, smanjivanje spoljne potražnje, posebno od najvažnijih trgovinskih partnera uzrokuje pad izvoza za 8,5%, dok će manjak domaće tražnje uticati na pad uvoza od 9,5% i na taj način imati pozitivan efekat na trgovinski bilans.

U ovoj godini se očekuje se i pad privatne potrošnje i investicija, koje će se oporaviti u 2021. godini.

Što se tiče nezaposlenosti, očekuje se da i pored Vladinih mera kojima će se izbeći rast nezaposlenosti, usled pada ekonomskih aktivnosti dođe do prekida pada nezaposlenosti koji je započeo prethodnih pet godina.

Perspektiva rasta Srbije su podložne velikoj nesigurnosti uz rizike za pad, navodi se u prognozi.

„Potencijalno brže uklanjanje restrikcija uvedenih zbog epidemije moglo bi da donese brži i snažniji oporavak, dok duže trajanje restrikcija u nekim sektorima može snažnije da deluje na poverenje potrošača i njihove navike i time zakoči ekonomski oporavak“ navodi Evropska komisija.

Izveštaj dodaje da će zbog toga efektnost mera za zaštitu prihoda domaćinstava i likvidnost privrede odnosno paket ekonomskih mera Vlade Srbije biti od ključnog značaja, a rast srpske privrede zavisiće i od privredne aktivnosti glavnih trgovinskih partnera, što će uticati na izvoz i investicije.

Zbog uticaja pandemije budžetski deficit Srbije će u 2020. porasti na 7,5 odsto BDP ali će 2021. snažno pasti, na 2,0 odsto BDP, navodi Evropska komisija.

Prognozira se da će javni dug porasti iznad 60 odsto BDP u 2020. odražavajući i visok deficit i pad BDP, a zatim će u 2021. početi postepeni pad u skladu sa ekonomskim oporavkom i smanjenjem deficita.

Povezani članci

Bulc: Radite kao da ste već deo EU

EWB

Ekonomski dijalog sa EU: Deo strukturnih reformi se odlaže zbog pandemije

Nikola Cuckić

Velt: Kina prodire u Evropu preko Srbije

EWB