fbpx
European Western Balkans
Politika

Evropska komisija: Restriktivne mere ne smeju da utiču na osnovna prava i slobode

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BRISEL – Evropska unija smatra da restriktivne mere uvedene da bi se smanjio rizik od širenja koronavirusa ne smeju da utiču na osnovna prava i slobode, uključujući pravo na mirne proteste, izjavila je Ana Pisonero potparolka Evropske komisije, prenosi N1. 

Pisonero je u pisanom odgovoru ovoj redakciji rekla da bi zaštita života ljudi morala da bude glavni prioritet.

“Vlada treba da utvrdi neophodne mere da se izbori sa rizikom od COVID-19 na osnovu naučnih i epidemioloških podataka”, rekla je Pisonero, upozoravajući da te mere ne smeju da utiču na osnovna prava i slobode.

Ona je zaključila da se nepovredivnost demokratskih institucija mora poštovati i čuvati u svakom trenutku.

Hiljade građana okupilo se ispred Narodne skupštine u Beogradu u utorak veče nakon najave predsednika Aleksandra Vučića da će ove nedelje biti uveden novi policijski čas za vikend zbog porasta broja obolelih od COVID-19.

Nakon što je manja grupa demonstranata pokušala da uđe u Narodnu skupštinu, usledili su sukobi sa policijom, što je rezultiralo nizom suzavaca i hapšenjima, tokom koji su, kako se izveštava, povređeni i demonstratni i policijaci.

Protest su pokrenule dramatične promene u politici Srbije prema pandemiji COVID-19, pri čemu je vlada uklonila gotovo sva ograničenja i poslala poruke da je virus oslabio u nedeljama pre izbora održanih 21. juna, nakon čega je usledilo proglašavanje situacije koja je blizu katastrofalne samo dve nedelje kasnije, kao i objavljivanje izveštaja istraživačkih novinara koji tvrde da je istinski broj slučajeva i smrti skrivan od javnosti nedeljama, ako ne i mesecima.

Povezani članci

Joksimović i Fabrici: Reforme otvaraju vrata EU

EWB

Da li je 92% za predsednika Islanda isto što i 60% za SNS?

EWB

TV debata “Demokratski procesi na jugoistoku Evrope”

EWB