Region

Evropska komisija: Srbija i Crna Gora najviše napredovale, Turska nazaduje

Sala za sednice Evropske komisije u zgradi Evropskog parlamenta u Strazburu; Foto: Evropska unija

STRAZBUR – Evropska komisija danas je u Strazburu objavila izveštaje o napretku država regiona ka članstvu u EU u kojima se, između ostalog ističe, da su Srbija i Crna Gora najviše napredovale, Kosovo napreduje usporeno, dok Turska nazaduje.

Reč je o izveštajima o napretku Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije, Kosova, Albanije i Turske.

Najdalje su, kako je konstatovano, u procesu odmakle Crna Gora i Srbija.

Makedonija i Albanija imaju status kandidata i čekaju datum za otvaranje pregovora, dok je BiH nedavno predala Upitnik i ček mišljenje Komisije o zahtevu za članstvo.

Kosovo beleži najsporiji napredak, a uz to pet zemalja članica EU ne priznaju jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, prenele su agencije.

Komisija je preporučila otvaranje pregovora sa Albanijom, uz ocenu da je ta zemlja postigla dobar napredk, posebno u oblastima reforme javne uprave, jačanju nezavisnog sudstva, borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala, zaštiti ljudskih prava i prava manjina.

Pozitivno je ocenjen i napredak Makedonije, koja je status kandidata ima još od 2005, ali je njeno otvaranje pregovora u zastoju zbog protvljenja Grčke zbog imena te bivše jugoslovenske republike.

Činjenica da Atina i Skoplje već nekoliko mesec pregovaraju o promeni imena Makedonije, u Evropskoj komisiji su ovog puta optimističniji da će se rešenjem višegodišnjeg spora, konačno toj državi omogućiti skorije otvranje pregovora.

Komisija je podsetila na ranije promovisanu strategiju o proširenju Unije na zemlje Zapadnog Balkana, koja, kako se navodi, neće dozvolliti prijem u članstvo državama koje prethodne ne reše sve svoje bilateralne sporove.

Što se tiče BiH, koja je u prošlom izveštaju beležila spori napredak, ovog puta je pozvana da hitno izmeni izborno zakonodavstvo, koje će omogućiti održavanje izbora na svim nivoima planiranih u oktobru ove godine, ali i kasnije formiranje vlasti.

Politički lideri u BiH tvrde da imaju volju za izmenu izbornog zakonodavstva, ali rezultata nema, a rok za taj posao je veoma kratak i morao bi biti završen najkasnije do 7. maja.

Crna Gora je do sada otvorila 30 poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena. U izveštaju stoji da je Crna Gora nastvila napredak, posebno u oblasti pravnog i institucionalnog okvira.

Zamerka se odnosi da učnak sprovedenih reformi ne daje vidlive rezultate, kao da nema napretka u području slobode izražavanja.

Kosovu je generalno pripisan spor napredak s obzirom da pet država članica ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost, a istovremeno se očekuje da se se više angažuje u dijalogu sa Beogradom, s pbosebnim naglaskom na potrebu sprovođenja svih sporazuma postignitih tokom tog dijaloga.

Najviše kritika je, navodi se, upućeno ka Turskoj, gde se u zatvorima nalazi oko 150 novinara, te da je vanredno stanje, proglašeno nakon neuospešnog vojnog udara u leto prošle godine, iskorišćeno za masovni obračun s političkim protivnicima.

Mediji u regionu preneli su da je najsnažniju poruku sa današnje sednice Evropskog parlamenta uputio predsednik EK, Žan Klod Junker, koji je rekao da EU mora da pruži europsku perspektivu zemljama jugoistočne Evrope kako bi se izbeglo ponavljanje ratnih sukoba iz 90-tih.

“Ako se ne otvorimo zemljama u tom izuzetno komplikovanom regionu, ako im ne pružimo evropsku perspektivu, imaćemo ponovno rat u tom području kakav smo imali 1990-tih”, rekao je Junker.

Povezani članci

Šoltes novi izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo

EWB

Regionalna inicijativa “mali Šengen” korisna za Srbiju

EWB

Pelješki most kvari odnose Hrvatske i BiH

EWB