fbpx
European Western Balkans
Evropa

Evropska komisija upozorila Poljsku: Ne urušavajte vladavinu prava

Frans Timermans; Foto: Evropska unija

VARŠAVA – Evropska komisija zatražila je od Poljske da zaustavi pravosudnu reformu, naglasivši da bi mogla da ima “veoma negativan uticaj” na nezavisnost sudova, u protivnom, navode, očekuje ih disciplinska mera već naredne nedelje.

Prvi potpredsednik Evropske Komisije Frans Timermans rekao je na brifingu da zakoni koje Poljska želi da izglasa značajno povećavaju sistematske pretnje vladavini prava.

“Kolektivno, uništili bi šta god je ostalo od nezavisnog sudstva i sudove bi stavili pod potpunu političku kontrolu vlade”, rekao je Timermans, prenosi Rojters.

Donji dom poljskog parlamenta glasao je danas velikom većinom za upućivanje spornog predloga zakona o reformi Vrhovnog suda specijalnoj parlamentarnoj komisiji, čime je Poljska za korak bliže usvajanju zakona za koji opozicija upozorava da će narušiti nezavisnost poljskog sudstva.

Očekuje se da će parlamentarna komisija odmah razmotriti predlog zakona, prenosi Rojters.

Poslanici vladajuće konzervativne partije Pravo i pravda (PiS) i njihovi koalicioni partneri su, u prvom čitanju tokom dugog zasedanja parlamenta, usvojili predlog zakona, koji bi im dao ovlašćenje da imenuju sudije Vrhovnog suda, navodi britanska agencija.

Povezani članci

Sastanak ruskih i poslanika EP možda u Srbiji

EWB

Cerar najavio zajedničku akciju sa Hrvatskom

EWB

Mogerini: Ne očekujem da Britanija omete uspostavljanje MPC C

EWB