fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Evropska komsija: Veća sredstva za podršku medijima u regionu

Evropska komisija; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropska komisija podsetila je danas da je sloboda medija uslov za ulazak u EU i najavila nove “evropske investicije” u cilju podrške nezavisnim medijima na Zapadnom Balkanu.

U saopštenju Evropske komisije navedeno je da će nova evropska sredstva biti izdvojena u cilju jačanja istraživačkog novinarstva i medija u regionu, kao i zarad bolje saradnje među javnim servisima zemalja Zapadnog Balkana.

Za regionalne programe i programe treninga u cilju poboljšanja kvaliteta i profesionalizma u novinarstvu na Zapadnom Balkanu izdvojiće se 2 miliona evra.

Za tehničku pomoć javnim servisima u regionu biće izdvojeno 1,5 miliona evra, dok će za primenu programa podrške organizacijama civilnog društva i medijma u regionu EU biti obezbeđeno 4 miliona evra.

”Sloboda izražavanja jeste osnovna vrednost EU i neraskidivo je povezana sa napretkom na putu ka EU. Konferencija Medijski dani EU- Zapadni Balkan otvorila je put ka sveobuhvatnijoj podršci nezavisnim medijima, širenju medijske pismenosti u regionu, pomoći u cilju digitalizacije i prenosa znanja. Živ, ekonomski održiv, nezavisan i pluralistički medijski sektor jednako je važan za ostvarivanje slobode izražavanja kao što su i zakonodavni, politički i pravosudni uslovi koji garantuju tu slobodu”, poručio je komesar za pregovore o proširenju Johanes Han koji je učestvovao na konferenciji o medijima EU Zapadni Balkan koja je 9. i 10. novembra održana u Tirani.

U Briselu naglašavaju da je sloboda medija jedan od političkih kriterijuma za pristupanje EU, odnosno nezaobilazan uslov za sve zemlje koje žele da pristupe EU.

Povezani članci

Srbija bi kao država članica EU dobijala deset puta više sredstava nego danas

EWB

Fajon: Desničari traže pomoć prijateljskih režima

EWB

[VIDEO] Nema napretka čak ni u otvorenim poglavljima

EWB