Evropska komsija: Veća sredstva za podršku medijima u regionu

Evropska komisija; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropska komisija podsetila je danas da je sloboda medija uslov za ulazak u EU i najavila nove “evropske investicije” u cilju podrške nezavisnim medijima na Zapadnom Balkanu.

U saopštenju Evropske komisije navedeno je da će nova evropska sredstva biti izdvojena u cilju jačanja istraživačkog novinarstva i medija u regionu, kao i zarad bolje saradnje među javnim servisima zemalja Zapadnog Balkana.

Za regionalne programe i programe treninga u cilju poboljšanja kvaliteta i profesionalizma u novinarstvu na Zapadnom Balkanu izdvojiće se 2 miliona evra.

Za tehničku pomoć javnim servisima u regionu biće izdvojeno 1,5 miliona evra, dok će za primenu programa podrške organizacijama civilnog društva i medijma u regionu EU biti obezbeđeno 4 miliona evra.

”Sloboda izražavanja jeste osnovna vrednost EU i neraskidivo je povezana sa napretkom na putu ka EU. Konferencija Medijski dani EU- Zapadni Balkan otvorila je put ka sveobuhvatnijoj podršci nezavisnim medijima, širenju medijske pismenosti u regionu, pomoći u cilju digitalizacije i prenosa znanja. Živ, ekonomski održiv, nezavisan i pluralistički medijski sektor jednako je važan za ostvarivanje slobode izražavanja kao što su i zakonodavni, politički i pravosudni uslovi koji garantuju tu slobodu”, poručio je komesar za pregovore o proširenju Johanes Han koji je učestvovao na konferenciji o medijima EU Zapadni Balkan koja je 9. i 10. novembra održana u Tirani.

U Briselu naglašavaju da je sloboda medija jedan od političkih kriterijuma za pristupanje EU, odnosno nezaobilazan uslov za sve zemlje koje žele da pristupe EU.