fbpx
European Western Balkans
Evropa

Evropska narodna partija glasala, Orbanov Fides suspendovan

Viktor Orban; Foto: Vlada Mađarske

BRISEL – Evropska narodna partija (EPP), grupacija desnog centra u Evropskom parlamentu, izglasala je danas da se suspenduje Fides, partija mađarskog premijera Viktora Orbana.

Odluka je doneta velikom većinom glasova, 190 glasova za i tri protiv, na političkom sastanku Evropske narodne partije u Briselu i stupa na snagu odmah.

Suspenzija podrazumeva da partija ne može da prisustvuje sastancima grupacije, nema prava glasanja, niti predlaganja kandidata za određene funkcije.

Zbog autoritarnog stila vladanja i antievropskih i antimigrantskih politika Orban je dugo vremena u sukobu s brojnim članovima EPP-a. Nova liderka nemačke Hrišćansko-demokratske unije Anegret Kramp-Karenbauer rekla je ranije da je zamrzavanje članstva Fidesa u EPP “moguć put”.

Poslanica Hrišćansko-demokratske unije Inge Gresl izrazila je danas očekivanje da će Fides biti suspendovan, što je korak pre izbacivanja i da će onda Orban moći da izabere kako želi da ide dalje.

Ona je rekla da Orban, koji je vodio Fides takoreći bez izazova od početka 1990-ih, “mora da pokaže kredibilitet da će se promeniti”.

Podsetimo, Mađarska stranka Fides premijera Viktora Orbana saopštila je nešto ranije da će odmah napustiti Evropsku narodnu partiju ako ta grupa u Evropskom parlamentu izglasa suspenziju njenog članstva.

Šef Orbanovog kabineta Gergelji Guljaš rekao je da Fides “ne može da pristane na kompomis koji bi ograničio” slobodu te stranke.

Predsednik slovenačke Demokratske stranke Janez Janša jutros je uputio otvoreno pismo predsedniku EPP grupacije Žozefu Dalu da odloži glasanje o Mađarskoj grupi Fides, dodajući da u ovom trenutku kada se bliže izbori Evropskog parlamenta grupaciji nije potrebno unutarstranačko deljenje.

Povezani članci

EU pokreće pravni postupak protiv Britanije zbog kršenja sporazuma o Bregzitu

EWB

Danas susret Cerara i Plenkovića o granici

EWB

Makron sutra predlaže reformu EU i jačanje monetarne unije

EWB