fbpx
European Western Balkans
Politika

Evropska narodna partija i Fides glasali za brisanje afera iz izveštaja o Srbiji, ostali mahom za ostanak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Evropske narodne partije Donald Tusk; Foto: Evropski savet

BRISEL – Evropski parlament danas je glasao o delu člana 24 Izveštaja o Srbiji, u kojem se pominju afere Krušik, Jovanjica i Telekom Srbija. Za brisanje ovog dela izveštaja glasalo je 198 poslanika, odnosno gotovo svi poslanici Evropske narodne partije (EPP) i mađarskog Fidesa, koji je donedavno bio deo ove grupe. Za ostanak afera u izveštaju glasalo je 407 poslanika, između ostalih, socijaldemokrate, liberali, Zeleni i Levica.

Za ostanak afera u izveštaju glasala je i većina grupe Evropski konzervativci i reformisti (ECR) u kojoj najviše poslanika pripada vladajućoj poljskoj stranci Pravo i pravda.

Evropska narodna partija (EPP), grupa partija desnog centra u kojoj je Srpska napredna stranka (SNS) priruženi član, glasala je da deo rečenice u kojem se pominju konkretne afere bude izostavljen. Za ovo je glasalo 165 od ukupno 175 poslanika koliko sada ima ova grupa u Evropskom parlamentu. Dva poslanika ove grupe iz Belgije glasale su za ostanak afera u izveštaju, dok je ostatak bio uzdržan ili nije glasao.

Do javnosti je ove nedelje doprela vest da je EPP tražila glasanje “po delovima” u ovom članu, što je protumačeno kao pokušaj njegovog uklanjanja iz izveštaja. Ispostavilo se da je EPP zaista želela da se afere uklone, ali za tu opciju nije bilo dovoljno glasova.

Za uklanjanje afera glasali su i poslanici vladajućeg mađarskog Fidesa, partije koja je u izrazito prijateljskim odnosima sa Srpskom naprednom strankom.

S druge strane, svi poslanici Socijalista i demokrata, liberalne grupe “Obnovimo Evropu” i grupe Zelenih, ukupno njih 315, glasali su da ovaj deo izveštaja ostane. Njima se pridružila i većina poslanika Levice, Evropskih konzervativaca i reformista, kao i nekoliko nezavisnih poslanika.

Kada je reč o grupi Identitet i demokratija, u koje spadaju francusko Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, italijanska Liga Matea Salvinija i Alternativa za Nemačku, većina poslanika ove grupe, koja broji 75 poslanika, uzdržala se od glasanja.

Povezani članci

Brnabić: Države EU ne znaju za važne stvari koje su počele da funkcionišu u regionu

EWB

Politico: Da li je Sandžak „crna ovca“ Srbije?

EWB Saradnici

Fajon: Zajednički sastanak ne pre leta, imamo dovoljno vremena, radimo virtuelno

EWB