fbpx
European Western Balkans
Evropa

Evropska narodna partija i socijalisti gube većinu, desničari samo devet mesta više?

Evropski parlament; Foto: Evropska unija

BRISEL – Prema publikaciji Instituta “Žak Delor” iz Pariza, Evropska narodna partija (EPP) i Partija evropskih socijalista (PES) neće imati dovoljno poslanika da samostalno formiraju vladajuću većinu nakon izbora za Evropski parlament u maju naredne godine.

Ovo se poklapa sa rezultatima istraživanja koje je nedavno sprovela Fondacija “Konrad Adenauer”.

Prema trenutnim projekcijama, i partije levog i partije desnog centra pretrpeće ozbiljne gubitke – EPP će sa trenutnih 219 spasti na 178 poslanika, a PES sa 188 na 137.

Treba, međutim, uzeti u obzir da će se, nakon izlaska Velike Britanije iz EU, ukupan broj poslanika u Evropskom parlamentu smanjiti sa 751 na 705, što donekle ublažava ove gubitke.

Ipak, čak i uz smanjen ukupan broj mesta, EPP i PES neće moći ni potencijalno, kao do sada, samostalno da oforme veliku koaliciju – nedostajaće im 38 poslanika.

Tu na scenu stupaju liberali, za koje se veruje da će znatno uvećati svoju brojnost u Evropskom parlamentu – sa trenutnih 68 na 93.

Uprkos tome, ne zna se koji će biti oblik saradnje između jedine dosadašnje grupacije liberalnih stranaka – Alijanse liberala i demokrata za Evropu (ALDE), i novog centrističkog pokreta koji je osnovao predsednik Francuske Emanuel Makron.

Predvodnik ALDE-a u Parlamentu, Gaj Verhofštat, nije do sada pokazao nameru da ustupi mesto mlađoj generaciji političara. Izgledi za jedinstvenu grupu centra zbog toga, barem trenutno, izgledaju mršavo.

Jedan od “iks faktora” ovih izbora biće Mateo Renci, bivši italijanski premijer i sekretar tamošnje Demokratske stranke, koja je, za sada, još uvek članica PES-a. Publikacija pominje moguć raskol u toj partiji i pridruživanje Rencijeve frakcije ALDE-u, što će dodatno ojačati liberale.

Sa druge strane, rast desničarskih stranaka izgleda neće biti tako dramatičan kako se predviđa. One su trenutno podeljene su na tri (ili, računajući Fides mađarskog premijera Viktora Orbana koji je u EPP, čak četiri) grupe u evropskom parlamentu: Evropski konzervativci i reformisti (poljska Pravo i pravda), Evropa za slobodu i direktnu demokratiju (Alternativa za Nemačku, zajedno sa Pokretom pet zvezda iz Italije) i Evropa nacija i slobode (Nacionalni zbor Marin Le Pen, italijanska “Liga”, Slobodarska partija Austrije i druge).

Prema projekcijama iznetim u publikaciji, Evropski konzervativci i reformisti izgubiće dvadesetak poslanika, ponajviše zbog povlačenja britanske Konzervativne stranke. Sa druge strane, Evropa za slobodu i direktnu demokratiju i Evropa nacija i slobode doživeće rast, ali ne preveliki.

Sve u svemu, ukupan broj poslanika iz redova desnih i populističkih partija porašće sa 151 na 160, zaključuje publikacija koju je na svom sajtu objavio EURACTIV.

Povezani članci

Britanskoj opoziciji ostalo samo nekoliko dana da spreči Bregzit bez sporazuma

EWB

Evropski izbori: Verhofštat i dalje u igri?

EWB

Većina Rumuna i Bugara i dalje za EU

EWB