fbpx
European Western Balkans
Društvo

Evropska nedelja mobilnosti u Srbiji – “Deljenjem dobijamo više”

BEOGRAD – Pod sloganom „Ekološka, zajednička i inteligentna mobilnost“, Evropska nedelja mobilnosti obeleževa se od 16. do 22. septembra i širom Srbije s ciljem da se u gradovima utiče na smanjenje širenja štetnih gasova iz saobraćaja.

Tim povodom Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, EU info centar i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizovali su konferenciju „Deljenjem dobijamo više – Primeri dobre prakse i koristi koje od učešća u Evropskoj nedelji mobilnosti imaju srpski gradovi i opštine“ koja je održana EU info centru.

Šef za informisanje, komunikaciju i medije u Delegaciji EU u Srbiji Pol-Anri Prese naveo je na otvaranju konferencije da „time što se manje vozimo automobilima a više šetamo ili vozimo bicikl ne samo da štitimo našu životnu sredinu već poboljšavamo i naše zdravlje. Dodatno, ova promena može pokrenuti mnoge ekonomske koristi: prema podacima Evropske federacija biciklista iz decembra 2016-te godine, vrednost takozvane ekonomije bicikliranja u EU je procenjena na čak 513 milijardi evra sa 650,000 zaposlenih ljudi. Korist od ovoga imaju i privreda, sektori tehnologije, dizajna, zdravstva, i mnogi drugi“, naveo je Prese.

On je pozdravio predstavnike start-up kompanije “Ono bikes” koja dizajnira i proizvodi bicikle a koji su takođe bili prisutni na konferenciji i podsetio da je „njihov bicikl je prošle godine proglašen najlepšim u Evropi, a proizveden je u Srbiji. Upravo ovakve inicijative treba podržati jer oni stvaraju nova radna mesta“.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić rekao je da 70 odsto stanovništva živi u gradovima, pa je upravo na tim lokalnim samoupravama i najveći deo posla, jer se u njima ujedno stvara i 70 odsto zagadjenja iz saobraćaja.

“Predstavnici lokalnih samouprava treba da budu osposobljeni za to”, kazao je Staničić i dodao da tu leži i razvoj ekonomije, kao i nova radna mesta.

Predstavnik UNDP-a Žarko Petrović najavio je da će ta medjunarodna organizacija podržati lokalne projekte i ideje koje se bave zaštitom životne sredine i ocenio da je to korisno za same predstavnike lokalnih vlasti, za ljude koji žive u tim sredinama, ali i za privrednike.

Predstavnik sekretarijata za saobraćaj Beograda Ognjen Todorović kazao je da je udeo biciklista u prestoničkom saobraćaju jedan odsto, pošto nema javnih stanica na kojima se može iznajmiti bicikl.

On je rekao da je cilj da se za naredne dve godine udeo bicikala u saobraćaju poveća na pet odsto, a da se u narednoj dekadi dostigne 10 odsto.

Godišnja kampanja promocije održive urbane mobilnosti, Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija koja se od 2002. godine održava širom Evrope, ali i van granica Starog kontinenta.  Od samog početka, u kampanji učestvuju i gradovi i opštine iz Srbije organizovanjem različitih akcija čiji je cilj promocija alternativnih načina prevoza, posebno biciklističkog, uvođenje infrastrukture koja pogoduje biciklistima i pešacima, kao i promocija zdravijeg načina života.

Tema pod kojom se ove godine od 16. do 22. septembra sprovodi kampanja je „Ekološka, zajednička i inteligentna mobilnost“ kako bi se podstakla zajednička rešenja za održivu mobilnost i ekološki načini prevoza. Moto uz koji će akcije biti organizovane je „Deljenjem dobijamo više“, kako bi se u unapređenju urbane mobilnosti lokalne vlasti podstakle na partnerstva sa javnim transportnim preduzećima, udruženjima, preduzetnicima, medijima.

Sve to uz korišćenje posredničkih sistema – platformi informacionih tehnologija, kako bi rešenja bila dostupna što većem broju građana. Istovremeno, građani su pozvani da koriste dostupne zajedničke mogućnosti prevoza u gradu i međugradskom prevozu.

Povezani članci

Organizacije civilnog društva: U Srbiji politička kriza i urušavanje poverenja u institucije, EU da insistira na osnovnim vrednostima

EWB

Fridom haus: SNS konstantno ugrožava politička prava i građanske slobode

EWB

Sednica Radne grupe Konventa za Poglavlje 28

EWB