fbpx
European Western Balkans
Politika

Evropska perspektiva Srbije ozbiljno shvaćena u EU

Norbert Lamert; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Evropska perspektiva Srbije ozbiljno je shvaćena i u Beogradu i u Briselu, poručio je danas predsednik Bundestaga Norbert Lamert i istakao da je cilj Srbije članstvo u EU, a EU je, kaže, tu da to omogući.

U saopštenju parlamenta navodi se da je Lamert u razgovoru sa članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom istakao da je za razvoj potrebno postojanje političke volje, ali i valjan pravni okvir, kao i finansijska sredstva.

On je podsetio da je Nemačka dokazano, ne samo najveći trgovinski partner Srbije, već i najveći donator i investitor na ovim prostorima.

„Zainteresovani smo za stabilan razvoj Zapadnog Balkana i želimo da damo svoj doprinos njegovoj ekonomskoj i političkoj stabilnosti, jer bez stabilnih demokratskih odnosa nema ni stabilnih država“, istakao je Lamert.

On je iskazao zadovoljstvo porastom interesovanja srpskih parlamentarca sa saradnju sa kolegama iz Bundestaga i ponovio da će Nemačka nastaviti da podržava Srbiju na njenom evropskom putu, uz ispunjenje definisanih kriterijuma, koji se ne odnose samo na usklađenost zakonodavstva sa evropskim normama, već i na implementaciju donetih propisa.

Lamert je dodao i da posebna podrška Nemačke Berlinskom procesu neće izostati.

Predsednica PGP sa Nemačkom Vesna Marković istakla je važnost posete predsednika Lamerta Narodnoj skupštini, koja šalje poruku da je parlamentarna saradnja bitna, kao i da su parlamenti važni u procesima odlučivanja.

„Svesni smo uloge Bundestaga u procesu otvaranja pregovaračkih poglavlja, na čemu smo zahvalni Nemačkoj na podršci. Naš glavni spoljnopolitički cilj jeste članstvo u EU, ali jednako nam je važna i regionalna stabilnost i saradnja, kojoj značajan doprinos daje regalizacija Berlinskog procesa“, navela je Marković.

Ona je poručila da Srbija mnogo očekuje od realizacije projekata, kao što su Fond za Zapadni Balkan i Regionalna kancelarija za mlade, infrastrukturnih projekata u regionu, kao i od predstojećeg Samita u Trstu.

„Važno je da proširenje EU nije ostalo u senci migrantske krize i Bregzita. Migrantska kriza je pokazala da je proces proširenja važan, kako za stabilnost našeg regiona, tako i za stabilnost čitave Evrope“, poručila je predsednica PGP sa Nemačkom.

U razgovoru sa predsednikom Bundestaga bilo je reči o doprinosu manjinskih zajednica u Srbiji procesu evropskih integracija, dijalogu između Beograda i Prištine, procentu podrške građana Srbije evropskim integracijama i nastavku jačanja parlamentarne saradnje Srbije i Nemačke.

Povezani članci

Evropska komisija: Restriktivne mere ne smeju da utiču na osnovna prava i slobode

EWB

Fajon: Nova ministarstva važna za budući razvoj Srbije

EWB

Bogovič: Napredak Srbije uz reforme i smanjenje emigracije

EWB