fbpx
European Western Balkans
Politika

“Evropska perspektiva za Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju može da donese novu energiju procesu proširenja”

Panel Briselskog foruma 2022; Foto: Flickr / German Marshall Fund

BRISEL – Proces proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan ima problem kredibiliteta, ali može da se dobije novu energiju nakon što su Ukrajina, Moldavija i Gruzija prošle nedelje dobile evropsku perspektivu. Ovo je ocenila Katarina Maternova, zamenica generalnog direktora Generalnog direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju.

Maternova je u ponedeljak govorila na panelu Briselskog foruma 2022, u organizaciji Nemačkog Maršalovog fonda (German Marshall Fund), pod nazivom „Maršalov plan za istočnu Evropu“, na kojem je pokrenuto i pitanje trenutnog stanja procesa proširenja.

“Do prošle nedelje, ni Moldavija, ni Ukrajina ni Gruzija nisu imale evropsku perspektivu… A sada je to zvanično priznato, što će, mislim, dati novu energiju i samom procesu proširenja. Znam da su neke zemlje Zapadnog Balkana bile razočarane… Mislim da ovo ima potencijal da obnovi i ponovo pokrene proces proširenja”, rekla je Maternova.

Ona je rekla da su odluke o proširenju doneli političari u Savetu EU, a ne Evropska komisija, koja je pre tri i po godine predložila otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

„Nadajmo se da će ove sedmice doći do nekog zamaha koji će ovo preokrenuti“, rekla je Maternova, dodajući da postoji problem kredibiliteta sa proširenjem na Zapadni Balkan.

Ona, međutim, veruje da će uključivanje Ukrajine, Moldavije i Gruzije u evropsku perspektivu doneti energiju neophodnu za ponovno pokretanje procesa proširenja.

„Proces proširenja sa Zapadnim Balkanom zaista se razvukao, a zemlja velika kao Ukrajina će nametnuti pitanje promene u procesu donošenja odluka, apsorpcionog kapaciteta same Evrope, a nadamo se i da će stvoriti malo konkurencije i podstaći zemlje da budu brže u konkretnim reformama“, zaključila je Maternova.

Povezani članci

Fabrici: 12,5 milijardi evra u pretpristupnim fondovima za 2021-2027, važan deo Srbiji

EWB

Dačić i Joksimović sa Mekalisterom

EWB

Jovana Majstorović izabrana za potpredsednicu podmlatka PES

EWB