fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Evropska privreda za proširenje EU na Zapadni Balkan

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evrokomora, kao najveća privredna organizacija Evrope, radi na Deklaraciji koja će dati podršku što bržem proširenju EU na Zapadni Balkan, a predsednik Prvredne komore Srbije Marko Čadež za Tanjug kaže da je takav stav kompletne evropske privrede posebna vrsta argumenta koji možemo da koristimo.

Predsednik privrede komore Srbije Marko Čadež kaže da će Evrokomora koja obuhvata 46 privrednih komora Evrope i više od 20 miliona evropskih kompanija izaći sa zajedničkom Deklaracijom o podršici proširenju EU na Zapadni Balkan.

“Privredna komora Srbije pokrenula je inicijativu unutar Evrokomore o zajedničkom stavu kompletne evropske privrede koji bi podržao proširenje EU, kako bi Zapadni Balkan i Srbija što pre postale punopravne članice EU. Kada imate iza sebe stav kompletne evropske privrede to je jedna posebna vrsta argumenta koju možete da koristite”, izjavio je Čadež.

Čadež koji učestvuje na konferenciji u Briselu kojom se odbeležava 60 godina od postojanja Evrokomore kaže da je u pitanju najveća i najsnažnija organizacija koja okuplja evropsku privredu, uključujući i zemlje Zapadnog Balkna, ali i Rusiju, Ukrajinu i Tursku.

”Preko Evrokomore možete na najbrži način da komunicirate sa evropskim i međunarodnim institucijama da dođete do odgovora ili pokrenete inicijative. Tako smo rešavali mnoge probleme počev od blokada granice sa Hrvatskom, preko usvajanja i primene trgovinskih mera za poljoprivredne sporazume, a sad radimo na dozvolama za vozače kamiona kojima bi trebalo da se produže dani za boravak na teritoriji EU”, objasnio je Čadež.

Preko Evrokomore se trenutno razgovara i o novom načinu tzv ”inkluzivnog procesa” proširenja EU.

“To znači da kada se, pogotovo u ekonomskim temama, nešto usaglasi i dogovori povodom standardizacije na nivou EU to počinje i da se primenjuje čim se mi sa tim uskladimo, a ne da čekamo datum ulaska u EU. Našim preduzećima bi istog trenutka to olakšalo i smanjilo troškove poslovanja”, objašava Čadež.

Predsedavajući Evrokomore i direktor Privredne komore Austrije Kristof Lajtl kaže da je Evrokomora ”velika poslovna familija” koja obuhvata celo evropsko poslovno društvo, a da je Privredna komora Srbije tu ”snažan partner”.

”Ja sam veoma srećan da je predsednik Privrede komore Srbije Marko Čadež preuzeo i predsedavanje Odborom za digitalizaciju Evrokomore i ima mestu u predsedništvu što je prvi put kada je Srbija u pitanju. To je rezultat ne samo onoga što on zna i radi već i zasluga odlučnih ličnih kontakata koje ima. On stvara mostove i ima naklonost i podršku članova Evrokomore”, zaključio je Lajtl u izjavi za Tanjug.

Povezani članci

Šta očekuje Srbiju u poglavlju 30

EWB

EU najavila paket podrške od 3,3 milijarde evra za Zapadni Balkan

EWB

Podrška EU za srpsku privredu

EWB