fbpx
European Western Balkans
Društvo

Evropska unija najveći donator za obnovu Obrenovca

Poplave u Obrenovcu; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – Evropska unija je najveći donator u saniranju posledica poplava u Obrenovcu za čije je saniranje kroz pristupne fondove opredelila 11,1 miliona evra.

Kako je saopšteno, kroz pretpristupne fondove IPA 2012, IPA 2014 i Fond solidarnosti, EU je najveći donator Obrenovca nakon poplava 2014.

Kroz program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u Obrenovcu je sanirana šteta na 1.331 stambenih objekata, izgrađena je i opremljena 41 kuća, pomognuto 371 poplavom pogođeno preduzeće, kao i 2.416 poljoprivrednih gazdinstava.

“Zahvaljujući donaciji Evropske unije, i predanom radu organizacija na terenu, četiri hiljade građana opštine Obrenovac živi u novim ili obnovljenim domovima, a preko pet hiljada učenika, profesora i drugog školskog osoblja nastavilo je da uči i radi u obnovljenim školama. Trudili smo se, ne samo da saniramo štetu nastalu nakon poplava, već i da unapredimo životne uslove građana pogođenih ovom katastrofom” rekla je program menadžerka Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Maja Vučković Krčmar.

Evropska unija u Obrenovcu finansira i projekte prevencije poplava, što uključuje rehabilitaciju preko 64 kilometara kanala, nabavku tri nove i obnovu šest pumpi, kao i obnovu šest crpnih stanica.

“Sa sigurnošću mogu da kažem, s obzirom na okolnosti, da je ovaj program bio uspešan, na čemu treba da se zahvalimo, pre svega donatoru, ali i svim uključenim organizacijama. Sada je naš fokus na prevenciji i sprovođenju projekata koji će sprečiti štetu od budućih prirodnih katastrofa, gde je za potrebe prevencije i unapređenje sistema za zaštitu obezbeđeno 70 miliona evra” rekao je direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Marko Blagojević.

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji sprovodi sedam partnerskih organizacija – Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije Hilfe zur Selbsthilfe e.V (Help), Arbeiter-Samariter-Bund Deutsćland e.V (ASB) i Danski savet za izbeglice (DRC), Austrijska razvojna agencija (ADA) i Svetska banka.

Povezani članci

Organizacije civilnog društva iz Srbije predstavile preporuke o reformi pristupanja Zapadnog Balkana EU

EWB

Stanje demokratije u Srbiji: Nastavljene zabrinjavajuće tendencije i u 2022. godini

EWB

Održan sastanak Radne grupe za Poglavlja 11, 12, 13

EWB