fbpx
European Western Balkans
Saobraćaj i telekomunikacije

Evropska unija sanira klizište između Mokre Gore i Kremne

Sanacija; Foto: Delegacija EU u Republici Srbiji

UŽICE – Evropska unija finansira sanaciju klizišta na putu IB 28, na deonici između Kremne i Mokre Gore u Užicu sa 190.000 evra, u okviru Programa pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, a radovi će biti završeni tokom avgusta.

Projekat sanacije obuhvata izgradnju sistema drenažnih kanala za prihvat velike količine vode iz tri izvora i njeno sprovođenje ispod puta, kao i konstrukciju gabionskog zida kojim je obezbeđena stabilizacija kosine, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS.

Kako se podseća, kiše koje su izazvale poplave u maju 2014. godine, prouzrokovale su spiranje zemljišta sa kosine iznad puta u dužini od 200 metara, zatrpavanje saobraćajnice i poketanje tehničke baze naselja Drvengrad.

Po završetku radova, uslediće tehnički pregled i prijem svih radova na rekonstrukciji puta sa sanacijom tri klizišta u Užicu. Ukupna vrednost pomoći EU za sanaciju puteva i klizišta u Užicu iznosi 330.000 evra.

Sanacija ovog klizišta realizuje se u sklopu projekta vrednog 10,5 miliona evra, koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u 23 lokalne samouprave, u kojima će biti sanirana 44 klizišta, rekonstruisano devet i izgrađeno pet mostova, u cilju obnove i unapređenja preventivne infrastrukture.

Evropska unija pružila je najveću pomoć Srbiji u obnovi od posledica poplava i jačanju preventivne infrastrukture u vrednosti od 162 miliona evra kroz pretpristupne fondove IPA 2012 i 2014, i Fond solidarnosti Evropske unije.

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 102 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA 2012 i 2014.

Sredstva su namenjena izgradnji i obnovi kuća, rekonstrukciji javnih ustanova, puteva, klizišta i javne infrastrukture, obnovi privrede i poljoprivredne proizvodnje, kao i infrastrukture za sprečavanje i zaštitu od poplava u 58 opština koje su najviše pogođene poplavama.

Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP, ASB i Danski savet za izbeglice (DRC), Austrijska agencija za razvoj (ADA) i Svetska banka (SB) – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima.

Povezani članci

EU pooštrava pravila privatnosti na internetu

EWB

Saobraćajni fakultet uključen u projekat EK o transportu

EWB

Transportna zajednica i CEFTA iznele predlog za neometani protok robe u regionu

EWB