fbpx
European Western Balkans
Društvo

Evropske organizacije za zaštitu uzbunjivača pratiće proces Aleksandra Obradovića

Članovi Koalicije jugoistočne Evrope za zaštitu uzbunjivača; Foto: see-whistleblowing.org

BEOGRAD – Zbog ozbiljne zabrinutosti za nezavisnost i integritet srpskog krivično-pravnog sistema, proces krivičnog gonjenja uzbunjivača Aleksandra Obradovića pratiće međunarodni posmatrači koji će vršiti monitoring, saopštili su Koalicija jugoistočne Evrope za zaštitu uzbunjivača i Evropski centar za prava uzbunjivača, prenosi FoNet.

Kako prenosi ova agencija, međunarodni pravni stručnjaci pozvani su u Beograd kako bi osigurali usklađenost procesa krivičnog gonjenja i suđenja sa svim evropskim i međunarodnim standardima, uključujući i listu nužnih elemenata koje je potrebno ispuniti da bi se jednoj zemlji priznalo da primenjuje vladavinu prava, koju je 2016. godine usvojila Venecijanska komisija.

U saopštenju se navodi da su posmatrači potrebni kako bi obezbedili fer suđenje Obradoviću, jer uprkos dugogodišnjim dobro finansiranim naporima da se poboljšaju nezavisnost i integritet srpskog pravosudnog sistema, on i dalje podleže političkim manipulacijama i zloupotrebama.

Evropski centar za prava uzbunjivača (ECPU) posvećen je jačanju zaštite uzbunjivača i istraživanju i kažnjavanju kriminala i pretnji za javno zdravlje koji oni otkriju. Koaliciju jugoistočne Evrope za zaštitu uzbunjivača osnovale su, uz podršku ECPU, organizacije iz dvanaest država, u Beogradu 2015. godine.

Povezani članci

Medijsko izveštavanje o EU zavisi od političke volje

FoNet

Predstavljen mural posvećen ljudima sa Zapadnog Balkana i EU

EWB

Nema napretka u reformama, Srbija je “zarobljena država”?

EWB