fbpx
European Western Balkans
Društvo

Evropski fond za Balkan pokrenuo sajt o Berlinskom procesu

Evropski fond za Balkan pokenuo je danas sajt, na kojem će se, po prvi put, naci strateški najvažnije informacije o Berlinskom procesu; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Evropski fond za Balkan pokenuo je danas sajt, na kojem će se, po prvi put, naći strateški najvažnije informacije o Berlinskom procesu, u okviru pripreme civilnog sektora uoči predstojećeg skupa, koji će naredne godine biti održan u Londonu.

Na promociji sajta izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai je rekla da je to učinjeno s namerom da se na jednom mestu nađu sve informacije u vezi sa tim procesom s posebnim osvrtom na rezultate.

Namera je, naime, objasnila je, da se građanima omogući da lakše razumeju kompleksnost tog procesa, šta se dešava i šta mogu da očekuju u narednom periodu.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman je istakao značaj civilnog društva u Berlinskom procesu i naglasio da Berlin podržava strateški cilj Srbije i zemalja Zapadnog Balkana u pridruživanju EU.

Naglasio je da je na zemljama u regionu da sprovedu neophodne reforme u procesu evrointegracija.

Ditman je ukazao da Nemačka svoju podršku Srbiji i ostalim zemljama na putu ka EU pruža bilateralno, ali i kroz Berlinski proces koji je počeo 2014.

Ukazao je i na konkretne rezultate Berlinskog procesa, navodeći kao primer povezivanje, izgradnju autoputeva, železnica i razmenu mladih gde, kako je istakao, Srbija ima veoma važnu ulogu.

Istovremeno je ukazao i na značaj regionalne ekonomske saradnje, koja je započela na samitu u Trstu, za brže napredovanje regiona ka EU.

Ambasador Velike Britanije u Beogradu, Denis Kif, fokusirao se na četiri oblasti u kojima njegova zemlja može da bude od pomoći u Berlinskom procesu što su, kako je naveo, međusobno povezivanje, preduzetništvo, mladi i digitalizacija.

Kif je naglasio da je demografija jedan od najvećih problema sa kojima se zemlje na Zapadnom Balkanu, te je poručio da je potrebno zaustaviti odlazak mladih.

Istovrmeno je ukazao na značaj razvoja bezbednosne dimenzije.

Povezani članci

“Pitaj me bilo šta o EU” u Kraljevu

EWB

Debata o EU: U Srbiji se neguju stereotipi o Evropskoj uniji

EWB

Srbija i EU – Nastavak reforma pravosuđa kao osnov za članstvo u EU

EWB