fbpx
European Western Balkans
Evropa

Evropski izbori u Francuskoj: Pada podrška Makronu, raste Le Pen

BRISEL – Prema istraživanju koji je sproveo Francuski institut za javno mnjenje (Institut français d’opinion publique – IFOP), kada bi se sutra održali izbori za Evropski parlament, najviše glasova osvojila bi partija Marin Le Pen, Nacionalni zbor (ranije Nacionalni front).

Članica partijske federacije Evropa nacija i slobode osvojila bi 21% glasova, dok bi partija predsednika Emanuela Makrona, Republika u pokretu (LREM), dobila poverenje 19% birača.

Na izborima za Evropski parlament 2014. godine, partija koju predvodi Le Pen je takođe bila najuspešnija, sa nešto manje od 25% glasova, dok su na drugom mestu bili sadašnji Republikanci sa 21%, a na trećem socijalisti sa 13% podrške.

Sadašnje istraživanje pokazuje da su obe “mejnstrim” partije i dalje ispod novih političkih opcija, mada Socijalisti mogu da se pohvale sa blagim rastom i 7,5% podrške. Za Republikance, članove Evropske narodne partije, glasalo bi 13% ispitanika.

Cenzus od 5% prešli bi još i levičarska Nepokorna Francuska Žana Lika Melenšona, Zeleni i stranka “Ustani, Francusko!” suvereniste Nikole Dipo-Enjana.

Ovo je nastavak negativnog trenda za LREM, koja je pre dva meseca bila izjednačena sa Nacionalnim zborom, dok je u maju uživala 27% podrške.

Sama podrška predsedniku Makronu takođe je nastavila da opada, i trenutno samo 26% ispitanika ima poverenja u njega, što je gore od Nikole Sarkozija u istom periodu njegovog mandata (39%), ali još uvek bolje od Fransoe Olanda (21%), podseća “Politiko”.

Makron, međutim, još uvek je rešen da ponovi svoj uspeh sa prošlogodišnjih predsedničkih izbora na izborima za Evropski parlament u maju. Kako prenosi briselski list, predstavnici LREM-a učestvovaće na kongresu Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE) u Madridu, koji počinje u četvrtak. Strategija predsednika Francuske je da okupi što širu koaliciju pro-Evropskih snaga kako bi se suprotstavio desnim, ali i levim populističkim snagama.

Postoji, ipak, rezervisanost pojedinih liberlno-demokratskih partija povodom širine planirane koalicije. Naime, Makron je izrazio spremnost da sarađuje i sa socijaldemokratama i zelenima, čak i sa nekim članovima Evropske narodne partije.

“Treba nam više od zajedničkog neprijatelja”, izjavio je za “Politiko” Nikola Donig, generalni sekretar austrijske liberalne partije NEOS, članice ALDE-a.

“Ono što je Makrona činilo toliko privlačnim liberalnim i progresivnim pokretima kao što je NEOS bila je njegova hrabrost da prevaziđe stare partijske strukture i ideologije”, rekao je Donig. “Svaki oblik saveza mora da nastavi u ovom novi duh”.

Povezani članci

Orban očekuje reforme EU posle izbora u Nemačkoj

EWB

EU na korak od ukidanja viza Ukrajincima

EWB

Istraživanje: Nakon izbora za EP biće neophodna tročlana koalicija

EWB