fbpx
European Western Balkans
Evropa

Evropski izbori: Verhofštat i dalje u igri?

Gi Verhofstat; Foto: AP/Jean-Francois Badias

BRISEL – Nakon postizanja dogovora između predsednika Francuske Emanuela Makrona i premijera Holandije Marka Rutea o zajedničkom nastupu na izborima za Evropski parlament kao paredstavnika liberalne, proevropske opcije, činilo se da neće ostati mnogo mesta angažman Gaja Verhofštata, lidera Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE) u Parlamentu.

Verhofštat je, naime, nedavno ponudio saradnju francuskom predsedniku, koji na nju nije pristao. Spekuliše se da se (previše) iskusni evropski političar ne uklapa u Makronovu viziju pobedničke kampanje, koja bi slala poruku o dolasku nove, reformske generacije političara. Na sličan način je, na kraju krajeva, odneo pobedu na prošlogodišnjim predsedničkim izborima u Francuskoj.

Međutim, kako prenosi “Politiko”, čini se da Verhofštat ne odustaje. Bivši belgijski premijer je na svom tviter nalogu postavio sliku jednog od svojih energičnih govora u parlamentu, uz natpis: “Nacionalizam progoni Evropu. Ja kažem da treba da mu se soprotstavimo”.

Sklapanje saveza Makron-Rute Verhovštat nije direktno komentarisao. Međutim, njegova namera da predloži kandidate ALDE-a za novog predsednika Evropske komisije, kao i mogućnost da se i sam, ponovo, kandiduje, ne ostavlja mnogo prostora za sumnju, piše briselski list.

Na izborima za Evropski parlament 2014. godine, Verhofštat se već okušao kao vodeći kandidat (Spitzenkandidat) Saveza liberala i demokrata. Tada su od njega bili uspešniji trenutni predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i Martin Šulc, kandidat Partije evropskih socijalista.

ALDE je, međutim, u prošlosti bio kritičan prema instituciji Spitzenkandidat-a, koja je i uvedena tokom prethodnih izbora. Po ugledu na nemački izborni sistem, evropske partije su nominovale svoje kandidate za predsednika Evropske komisije, a ovu funkciju preuzeo bi kandidat pobedničke partije.

U ranijem periodu, predsednici EK nisu morali da učestvuju u kampanji, a čak ni da dolaze iz pobedničke stranke. ALDE-u, kao manjoj partiji u odnosu na Evropsku narodnu partiju i Partiju evropskih socijalista, novi aranžman nije išao u prilog, a kritike prema njemu izneo je i Makron.

Da li Verhofštatova odluka znači ozbiljan raskol u liberalnim snagama Evrope ili će kompromis ipak moći da se pronađe, ostaje da se vidi.

Povezani članci

Mej: Sloboda kretanja državljana EU neće se ukidati još 5 godina

EWB

Evropska komisija: Rešenja za zastoj Bregzita još nema

EWB

EU vojska, štednja i migraciona politika u fokusu debate kandidata za EP

Sofija Popović