Evropa

Evropski komesar za trgovinu podneo ostavku zbog kršenja zdravstvenih propisa

Fil Hogan; Foto: Wikimedia Commons

BRISEL – Evropski komesar za trgovinu Fil Hogan podneo je ostavku na tu funkciju zbog skandala koji je izbio kada je prisustvovao večeri u jednom golf klubu, na kojoj su prekršeni propisi zdravstvenih vlasti Irske u vezi sa sprečavanjem širenja pandemije koronavirusa, potvđeno je za Politiko.

Odluka Hogana da napusti jednu od najvažnijih funkcija u Briselu veliki je udarac za Evropsku komisiju, jer je on izuzetno iskusan političar i sa velikim pregovaračkim sposobnostima.

Skandal je izbio kada je jedan irski listi pre sedam dana objavio informaciju o večeri na kojoj se niko nije pridržavao zdravstvenih propisa, ali Hogan tada nije želeo ni da se izvini. Pozicija mu je, međutim, postala neodrživa zbog žestokih reakcija u irskom javnom mnjenju, jer ljudi nisu krili bes zbog toga što se utvrdilo da najviši političari i sudije mogu nekažnjeno da krše propise, a da istovremeno njih kažnjavaju kada to rade.

Hoganova sudbina je bila zapečaćena kada su ga premijer i vicepremijer Irske, pod pritiskom javnosti, pozvali “da razmotri svoju situaciju” zbog afere koja je prethodnih dana dovela do ostavke irskog ministra poljoprivrede i iskljčivanja više političara iz najvećih stranaka.

Povezani članci

Junker: Proširenje u narednom mandatu Evropskog parlamenta

EWB

Kongres Evropske narodne partije u Helsinkiju 7. i 8. novembra

EWB

Austrija i Nemačka jednoglasno protiv predloga novog budžeta EU

EWB