fbpx
European Western Balkans
Politika

Evropski liberali: Izbori u Srbiji nisu bili slobodni i pošteni

Foto: Flickr / ALDE Party

BRISEL – Povodom održavanja izbora u Srbiji 21. juna, Savez liberala i demokrata za Evropu (ALDE), koji okuplja liberalne partije na kontinentu, ocenio je u saopštenju da oni nisu bili slobodni i pošteni.

Predsednik ALDE-a Hans van Balen izrazio je žaljenje što nijedna liberalna partija nije ušla u parlament i rekao kako se plaši da će, uz konsolidaciju moći vladajuće partije i potencijalno odsustvo parlamentarne opozicije i kontrole, ovaj rezultat naštetiti demokratiji u Srbiji.

“Izlaznost je bila manja od 50%, što je za mene jasan znak da je biračko telo iskazalo svoje protivljenje ovom glasanju tako što nije izašlo i rizikovalo svoje zdravlje u trenutnim okolnostima koronavirusa”, izjavio je Van Balen, dodajući da će sada opozicija biti na ulici a ne u parlamentu.

Članice ALDE-a zajedno sa partijom francuskog predsednika Emanuela Makrona u Evropskom parlamentu čine liberalnu grupu “Obnovimo Evropu”, koja je treća po veličini.

Poslanik u Evropskom parlamentu Ilhan Kjučuk dodao je da je, nažalost, rezultat izbora u Srbiji bio vrlo uznemirujući.

“Izbor birača bio je ograničen prevelikom prednošću vladajuće partije i promovisanjem vladinih politika u većini glavnih medija. Bojkot mnogih stranaka opozicije dao je gospodinu Vučiću apsolutnu vlast sa dvotrećinskom većinom u parlamentu i nadam se da on neće iskoristiti ovu priliku za podrivanje demokratije u zemlji. ALDE će nastaviti svoj rad sa liberalnim strankama i pokretima i pomno će pratiti situaciju u Srbiji, jer evropska budućnost ove zemlje ne bi smela da dovodi u pitanje”, rekao je Kjučuk, koji je na ovim izborima podržao Pokret slobodnih građana.

Roman Jakič, predsedavajući Liberalne mreže jugoistočne Evrope (LIBSEEN), rekao je da ALDE mora da krene da radi sa svojim članicama i liberalno orijentisanim partnerima u Srbiji kako bi bile spremne da učestvuju i osvoje poslaničke mesta na sledećim izborima.

ALDE trenutno nema članica u Srbiji, jer je Liberalno demokratska partija isključena pre nekoliko godina zbog neplaćanja članarine.

Povezani članci

Borelj: Ukrajina i Zapadni Balkan moraju da postanu deo EU

EWB

Brnabić za Dojče vele: Nemačka kao primer

EWB

Fabrici sa Stefanovićem o izbornim uslovima i poglavlju 24

EWB