fbpx
European Western Balkans
Evropa

Evropski lideri danas o migracijama,digitalizaciji, Bregzitu

Marijano Rahoj; Foto: AP Photo / Olivier Matthys

BRISEL – Lideri 28 država članica EU sastaće se popodne na Samitu u Briselu, gde će, kako je predviđeno tokom dva dana, razgovarati o migracijama, digitalizaciji, Bregzitu, spoljnoj politici i o daljim koracima u cilju jačanja jedinstva i efikasnosti Unije.

Prvog dana Samita evropski lideri razmotriće pitanje migracija sa posebnim fokusom na zaustavljanju nelegalne migracije iz Afrike.

Druga tačka dnevnog reda, i primarni fokus Estonije koja trenuto predsedva Savetom, jeste digitalizacija EU u cilju privrednog i društvenog boljitka.

U nastavku, evropski lideri bi trebalo da razmotre napredak u pripremi mehanizma, trajne strukturne saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti EU, čija se primena očekuje do kraja godine.

Tokom radne večere teme razgovora biće spoljna politika i Bregzt.

Lideri evropske dvadesetosmorice razmoriće nanovija dešavanja kada je reč o nedavno uvedenim evropskim sankcijama Severnoj Koreji, iranskom nuklearnom program kao i odnosima EU i Turske.

Tokom radne večere premijerka Velike Britanije Tereza Mej trebalo bi da obavesti svoje EU kolege o napretku u pregovorima o izlasku Britanije iz EU.

Očekuje se da Mej pokušati da skrene pažnju EU lidera sa pitanja visine ”računa brakorazvodne parnice” na temu većih ustupaka za građane EU koji žive u Velikoj Britaniji.

Prema nekim najvama premijer Španije Marijano Rahoj trebalo bi da svoje kolege i najviše zvaničnike EU institucija obavesti o situaciji sa Katalonijom. Drugog dana samita 27 lidera EU nastaviće razgovore o procesu razdruživanja sa Velikom Brtanijom, ovoga puta bez prisustva Tereze Mej.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je i razgovore o daljim koracima u pravcu jačanju jednstva, ali i efikasnosti u saradnji 27 država članica EU. Donald Tusk je pored predloga o novim metodam rada unutra Evropskog saveta predložio i održavanje više vanrednih samita lidera EU tokom naredne dve godine. Među već najavljenim vanrednim samitima EU lidera biće samit posvećen Bregzitu planiran da se održi 2019. godine po izlasku Velike Britanije iz EU i jedan posvećen Zapadnom Balkanu planiran za maj 2018. godine u Sofiji.

Predsednici i premijeri država članica EU dvodnevni samit u Briselu održavaju u staroj zgradi Saveta pošto je zbog ponovljenih bezbednosnih problema sa ispuštanjem toksičnih materija nova zgrada ”Evropa” trenutno zatvorena za upotrebu.

Povezani članci

Evropski poslanici: Zemlje sa neprijateljskim geopolitičkim ambicijama koriste COVID-19 u EU

EWB

Šinas: Komisija se neće pridružiti tužbi Slovenije protiv Hrvatske

EWB

Stardžen: Škotska bi trebalo da ima izbor o nezavisnosti

EWB