fbpx
European Western Balkans
Evropa

Evropski parlament glasao za pokretanje člana 7 protiv Mađarske

Evropski parlament; Foto: Evropska unija

STRAZBUR – Evropski parlament, na današenjm zasedanju u Strazburu, glasao je sa 448 prema 197 za pokretanje postupka po članu 7 Lisabonskog ugovora protiv Mađarske. Ovaj postupak vodi se protiv zemlje za koju se sumnja da je prekršila neku od osnovnih vrednosti EU, navedenih u članu 2 istog ugovora.

Glasanje je usledilo nakon jučerašnje debate o izveštaju koji je podnela poslanica Džudit Sargentini iz Zelenih. Ovaj izveštaj optužuje Mađarsku, tačnije premijera Viktora Orbana i njegovu partiju, za ograničavanje slobode govora i udruživanja, kao i za kršenje funkcionisanja ustavnog sistema i prava manjina.

Procedura sada nalaže da Evropski savet, koji se sastoji od šefova država i vlada svih članica, glasa o postojanju optužbi. Potrebna je jednoglasnost kako bi se Mađarska sankcionisala suspenzijom određenih glasačkih prava.

Ovakav scenario malo je verovatan, podseća Politiko. Sličan proces pokrenut je protiv Poljske prošle godine. Očekuje se da će ove dve zemlje “čuvati leđa” jedna drugoj, te da će onemogućiti konsenzus u Evropskom savetu.

Osim toga, neizvesno je ni da li će preostale članice takozvane Višegradske grupe (Češka i Slovačka), pa ni Italija, čiji se novi potpredsednik Vlade i de fakto najuticajniji političar Mateo Salvini nalazi u odličnim odnosima sa Orbanom.

Pritisak se sada prebacuje i na najveću panevropsku stranku, Evropsku narodnu partiju, čija je članica i Orbanov Fides. U svetlu ovih događaja u njoj su se javile inicijative za isključivanje partije mađarskog premijera. Međutim, kako je naš portal već izvestio, čini se da one za sada nemaju većinsku podršku.

Povezani članci

Evrospki liberali spremni da predstave listu svojih kandidata za izbore EP

EWB

Deveti saziv Evropskog parlamenta: Kako su se poslanici pregrupisali?

EWB

Markon i Merkelova podeljeni oko imena kandidata za mesto šefa EU

EWB