fbpx
European Western Balkans
Politika

Evropski parlament i Savet postigli sporazum o 14 milijardi evra pretpristupne pomoći za Zapadni Balkan

Evropski poslanici sa komesarom Varheljijem nakon sporazuma; Foto: Twitter /@TPicula

BRISEL – Evropski parlament i Savet EU saglasili su se juče o novom Instrumentu za pretpristupnu pomoć (IPA III), sa ukupnim budžetom od preko 14 milijardi evra, za period 2021-2027.

Politički sporazum tek treba da bude pretočen u konačni pravni tekst, koji će usvojiti Evropski parlament i Savet, što se očekuje početkom jeseni.

Novi instrument će pružiti podršku Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj sa ukupnim budžetom od 14,162 milijarde evra u tekućim cenama za period 2021-2027, počevši retroaktivno od 1. januara 2021.

Prema saopštenju Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET), nadograđeni pretpristupni instrument jača uslovljenost u vezi sa demokratijom, ljudskim pravima i vladavinom prava, predviđajući obustavu pomoći u slučaju nazadovanja vlasti u tim oblastima.

IPA III će podržavati stratešku komunikaciju i borbu protiv dezinformacija i doprineće međusektorskim ciljevima zaštite klime i životne sredine, ljudskih prava i rodne ravnopravnosti. Revidirani fond predviđa poboljšanu koordinaciju donatora i pojačane konsultacije sa organizacijama civilnog društva i lokalnim i regionalnim vlastima, navodi se u saopštenju AFET-a.

„Dogovor štiti kontinuirano finansiranje politike proširenja, najuspešnijeg spoljnopolitičkog alata EU, potkrepljenog pomirenjem, regionalnom saradnjom i dobrosusedskim odnosima“, izjavila je poslanica Evropskog parlamenta Željana Zovko, ko-izvestilac za IPA III.

Njen kolega Tonino Picula izjavio je da je ovim sporazumom obezbeđeno strateško, uslovno i vidljivo finansiranje koje će pomoći u transformaciji zemalja proširenja suočene sa zajedničkim izazovima.

U saopštenju Evropske komisije naglašava se da IPA III stavlja u svoj temelj „osnove“: fokusiranje na vladavinu prava i poštovanje osnovnih vrednosti, jačanje demokratskih institucija i javne uprave reforme i promovisanje ekonomskog upravljanja i reformi usmerenih ka konkurentnosti.

Povezani članci

Srbija se pridružila EU u osudi nedemokratskih izbora i nasilja u Belorusiji

EWB

SzS i PSG sa predstavnicima EPP: Dijalog bez rezultata, nema uslova za fer izbore

Tanjug

Vučić: Na putu smo ka EU; Cvijić: EU najveći gubitnik izbora

Emina Muminović