fbpx
European Western Balkans
Politika

Evropski parlament: Nastavak posredovanja u Narodnoj skupštini, planirane dve runde dijaloga tokom 2023. godine

Bilčik i Nemec; Foto: FoNet

BRISEL – Nakon Međustranačkog dijaloga koji je trajao od 2019. do 2022. godine, Evropski parlament nastaviće svoj angažman u posredovanju u dijalogu političkih snaga u Narodnoj skupštini. Kako su saopštili poslanici Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec, nova faza dijaloga pod nazivom “Proces parlamentarnog dijaloga” ima za cilj jačanje srpske demokratije i parlamentarnog života, što podrazumeva i reforme u vezi sa pristupanjem EU.

“Za 2023. godinu predviđene su dve runde Dijaloga koje će biti vođene sa Skupštinom Srbije. Facilitatorski tim EP za proces parlamentarnog dijaloga, koji predvode Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec, imaće podršku u njihovim izazovnim zadacima od bivših poslanika Knuta Flekenštajna i Alojza Peterlea”, navodi se u saopštenju.

Peterle, bivši ministar spoljnih poslova Slovenije, se pridružuje  timu kako bi zamenio preminulog bivšeg poslanika EP Eduarda Kukana.

“Proces parlamentarnog dijaloga dopunjuje druge aktivnosti podrške demokratiji Evropskog parlamenta, posebno programe izgradnje kapaciteta. Njegov osnovni cilj je podrška dijalogu i izgradnji konsenzusa uz obezbeđivanje platforme suprotstavljenim političkim snagama unutar srpskog parlamenta da izgrade i traže konsenzus o relevantnim pitanjima”, zaključeno je u saopštenju.

Krajem januara, Bilčik i Nemec posetili su Beograd kao pripremnu fazu za početak novog procesa dijaloga unutar Narodne skupštine. “Došli smo Beograd sa ciljem da razgovaramo sa rukovodstvom Parlamenta i predstavnicima parlamentarnih grupa o potrebi podrške dijalogu unutar Narodne skupštine i kako bi angažovanje Evropskog parlamenta moglo da pridonese jačanju uloge Parlamenta i promovisanju evropske kulture dijaloga i gradnje konsenzusa”, izjavili su Bilčik i Nemec prilikom poslednje posete Srbiji.

Nemec i Bilčik: Saradnja Narodne skupštine i Evropskog parlamenta važan element evropskih integracija Srbije

Povezani članci

Rama: EU je nefer prema Albaniji jer pregovara sa Srbijom i Crnom Gorom

EWB

Brnabić sa Tajanijem o očekivanjima Vlade Srbije

EWB

Pisonero: Komesar Varhelji nije rekao da vakcine neće stići pre maja

EWB