fbpx
European Western Balkans
Politika

Evropski parlament odobrio pretpristupunu pomoć kandidatima od 14,2 milijarde evra

Zgrada evropskog parlamenta u Strazburu; Foto: Evropska unija

SRTAZBUR – Evropski parlament je zemljama jugoistočne Europe na putu prema članstvu u Evropskoj uniji u sredu odobrio pretpristupnu pomoć u iznosu od 14,2 milijarde evra, koja će u idućem sedmogodišnjem periodu biti snažnije uslovljena poštovanjem evropskih vrednosti.

U pregovorima s Savetom EU o instrumentu IPA III, kojim se uređuje EU finansiranje zemalja na putu prema članstvu, parlament su zastupali hrvatski evroparlamentarci Željana Zovko i Tonino Picula koji ističu i da će, osim što će korišćenje tih sredstava biti uslovljeno napretkom u reformama, Evropski parlament imati snažniju ulogu u nadzoru korišćenja tih sredstava, prenela je agencija Hina.

U trećoj generaciji ovog instrumenta za razdoblje 2021- 2027. predvidja se obustava pomoći u slučajevima nazadovanja u području demokratije, ljudskih prava i vladavine prava u sedam zemalja korisnica tog fonda, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj.

Picula i Zovko su u obraćanju zastupnicima na plenarnoj sednici u Strazburu istakli da ova finansijska podrška nije zamena za politiku proširenja, nego njena nadopuna.

„Usvajanje i potpis nove uredbe o Instrumentu pretpristupne pomoći (IPA III) jasna je potvrda podrške EU evropskim integracijama naših partnera u jugoistočnoj Evropi“, navela je Zovko, suizvsetiteljka za IPA III.

Picula je upozorio da se „trenutno Rusija, Turska, zalivske zemlje, kao i Kina, međusobno i s EU nadmeću za ekonomski i politički uticaj na Zapadnom Balkanu, prečesto s potpuno različitim interesima od naših“ te napomenuo da proširenje i politika proširenja „jamči vodeću ulogu EU u regiji“.

„Naša finansijska ulaganja moraju odgovarati našim ambicijama da budemo geopolitički relevantni na Zapadnom Balkanu i u Turskoj“, obrazložio je on iznos od 14 milijardi evra pomoći.

Članstvo u EU kao zajednički cilj može biti kohezivni faktor u inače polarizovanim društvima, rekao je Picula.

„Na primer, nedavna događanja u Crnoj Gori najbolji su pokazatelj kako usporavanje reformi i politiziranje religioznih događaja uz podršku spolja može imati negativan efekt na podeljenost društva i stanje sigurnosti u zemlji“, naveo je.

„Severna Makedonija i Albanija čekaju neopravdano dugo na početak pregovora, premda su učinile više nego neke od zemalja članica. Kosovo je takodj odavno ispunilo sve kriterijume za ukidanje viza. Vreme je da njihove napore konačno verifikujemo konkretnim odlukama“, zaključio je Picula.

Povezani članci

Ministri spoljnih poslova Zapadnog Balkana i Višegradske grupe u Budimpešti

EWB

Rinkevičs: Zemlje kandidati da usklade spoljnu politiku sa EU

EWB

Poslanici EP: Nazadovanje demokratije na Balkanu zahteva političku angažovanost EU

EWB