fbpx
European Western Balkans
Politika

Evropski parlament: Potrebni snažniji napori za zaštitu novinara od SLAPP tužbi

Evropski parlament; Foto: Flickr

BRISEL – Poslanici Evropskog parlamenta traže snažnije globalne napore za zaštitu novinara, navodi se u novom izveštaju Potkomiteta za ljudska prava koiji je danas usvojen, prenosi N1.

U izveštaju se izražava „duboka zabrinutost zbog globalnog stanja slobode medija“ i ukazuje na zloupotrebe i napade na novinare u mnogim zemljama. Poslanici EP osuđuju sve zločine, uključujući i ubistva, fizičke napade, mučenje, zastrašivanje i govor mržnje, počinjen nad ljudima koji rade u medijima širom sveta, uključujući i u zemljama EU.

“Podsećajući na suštinsku ulogu koju imaju novinari u pružanju pouzdanih i relevantnih informacija i kontroli vlasti – razotkrivanju kršenja ljudskih prava, korupcije, finansijskih i korporativnih zločina i još mnogo toga – poslanici Evropskog parlamenta kažu da je dužnost javnih vlasti da štite slobodu izražavanja i bezbednost novinara,” navodi se u sopštenju nadležnog Potkomiteta EP.

Kako prenosi N1, poslanici su pozvali i „sve relevantne treće zemlje da donesu zakone i politike u skladu sa međunarodnim pravom, kako bi osigurale bezbedno radno okruženje za medije i sprečilo zloupotrebe protiv njih“.

Poslanici Evropskog parlamenta takođe osuđuju upotrebu takozvanih SLAPP tužbi, navodeći da one služe za ućutkivanje ili zastrašivanje medijskih radnika i medija, unutar EU ili u trećim zemljama koje takve tužbe pokreću protiv medijskih radnika iz EU.

U Izveštaju se navode i predlozi za poboljšanje stanja, među kojima je direktan rad sa predstavnicima medija u trećim zemljama, promovisanje programa i politika usmerenih na podsticanje medijske i novinske pismenosti, kao i podrška i promocija postojećih međunarodnih mehanizama upozorenja za novinare u opasnosti.

Podsećamo, u novoobjavljenom izveštaju Fridom Hausa za Srbiju navodi se da je u Srbiji upotreba SLAPP tužbi protiv medija ostalo zabrinjavajuće pitanje i tokom 2022. godine. Podseća se da je samo istraživački portal KRIK tokom prošle godine dobio 11 SLAPP tužbi.

Fridom haus: Srbija i dalje hibridni režim, zabrinjavajući trendovi nastavljeni u svim oblastima

Povezani članci

Borelj i Varhelji: Očekujemo da svi akteri počnu da se bave dugogodišnjim izbornim nedostacima

EWB

Rama za Politiko: Srbija neće u EU pre Albanije, za to im je potrebna magija

EWB

Srbija se uskladila sa sankcijama EU Belorusiji zbog rata u Ukrajini

EWB